Нови ХИВ терапии: инжекции с удължено действие вместо таблетки

0
1752
Нови терапии за ХИВ
Нови терапии за ХИВ

Лечението, което контролира ХИВ и го поддържа на неоткриваемо ниво в тялото, е под формата на таблетки. Хапчета, които трябва да се приемат всеки ден по едно и също време. Повечето хора живеещи с ХИВ по света, както и в България, приемат една или две таблетки на ден. Това вероятно ще се промени до края на 2021 г. с навлизането на нови ХИВ терапии под формата на инжекции с удължено действие. Клиничните проучвания за тези инжекции, съдържащи каботегравир и рилпивирн, показват, че ефикасността е сходна с таблетките, приемани всеки ден.  

Тези нови ХИВ терапии са научен пробив

Представи си, че вместо едно хапче всеки ден, се приемат две инжекции, поставени наведнъж, един път месечно. С други думи, в близкото бъдеще ХИВ ще се контролира с 12 дози годишно вместо настоящия прием от 365 дози (всеки ден) годишно. Това е огромен научен скок и драстична промяна в качеството на живот на всеки. Умората е осезаема от постоянния прием на таблетка/и, всеки ден, по едно и също време, а и понякога задължително с храна.

ХИВ терапията през годините

Успешната тройно-комбинирана антиретровирусна терапия, която контролира ХИВ е открита през 1996. Пациентите с ХИВ първоначално са приемали около 30 хапчета дневно, три пъти на ден. Тези терапии често са имали сериозни, понякога дори непоносими, странични ефекти. През годините, тежестта от количеството хапчета намалява. Много от българите живеещи с ХИВ днес приемат една единствена таблетка дневно. Но парадигмата не спира да се променя и подобрява.

Кога се очакват тези нови ХИВ терапии

Фармацевтичната компания GlaxoSmithKline, разработила инжекциите с удължено действие, ще кандидатства пред регулаторните органи на САЩ и ЕС, за да получи лиценз. Ако успеят, те могат да започнат да предлагат новата терапия под формата на инжекции на хората, живеещи с ХИВ още през 2020/21. Няма данни от Министерство на здравеопазването кога тези нови ХИВ терапии ще дойдат в България.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here