Нов клас ХИВ терапии: Капсидни инхибитори

0
497

Тройнокомбинираната ХИВ терапия, подпомогната от успешните протеазни инхибитори от 1996 година насам, коренно променя живота на хората, живеещи с ХИВ.

В резултат на тази революция ХИВ вече не е СПИН.  

Години по-късно науката открива интегразните инхибитори – нов клас ХИВ терапия, които доказано смъкват количество ХИВ в тялото до неоткриваеми стойности по-бързо от другите класове медикаменти.

Предишния път говорихме за новите ХИВ терапии, под формата на инжекции с удължено действие на GlaxoSmithKline, които Европейският съюз може да очаква през 2020/2021.  

Сега е ред на нов клас медикаменти, които вероятно също ще могат да се използват под формата на инжекции с удължено действие: това са капсидните инхибитори.

Какво е капсид?

Капсид е белтъчната обвивка на вируса.

ХИВ не прави изключение и е вирус, чиято РНК също е обвита в капсид.

Според презентация от първа фаза на клиничното проучване сред ХИВ-негативни хора на Gilead Sciences на Конференцията по ретровируси и опортюнистични инфекции (CROI) в Сиатъл през март 2019, капсидният инхибитор GS-6207 е безопасен.  

GS-6207 цели дълготраен ефект чрез една доза, под формата на инжекция, евентуално имаща терапевтичен ефект в продължение на три месеца.

Капсидните инхибитори са потенциално активни на няколко етапа от жизнения цикъл на ХИВ, включително разграждането на капсида, след като ХИВ инфектира CD4 клетката, както и на по-късен етап, когато се сглобява нов ХИВ.

Резултати от клиничното проучване показват дълготрайна експозиция след еднократна дозировка, като нивата на GS-6207 в организма се задържат повече от 24 седмици.

In vitro, GS-6207 отчита значително по-голяма активност в сравнение с настоящите антиретровирусни медикаменти, с ефективност срещу ХИВ, който вече е резистентен към останалите класове лекарства. GS-6297 вече е в първа клинична фаза на проучвания при ХИВ-позитивни хора. Първият етап от това проучване приключва през март 2020.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here