Нов клас ХИВ терапия: Капсидни инхибитори с иновативно действие

0
858
Нов клас ХИВ терапии
Нов клас ХИВ терапии

Тройнокомбинираната ХИВ терапия, подпомогната от успешните протеазни инхибитори от 1996 година насам, коренно променя живота на хората, живеещи с ХИВ. В резултат на тази революция ХИВ вече не е СПИН. Години по-късно науката открива интегразните инхибитори – нов клас ХИВ терапия. Интегразните инхибитори доказано смъкват количество ХИВ в тялото до неоткриваеми стойности по-бързо. Вече споделихме иновацията за новите ХИВ терапии, под формата на инжекции с удължено действие на GlaxoSmithKline. Вероятно можем да очакваме Европейската агенция по лекарствата да ги одобри през 2020/2021. Но сега е ред на нов клас медикаменти, които вероятно също ще могат да се използват под формата на инжекции с удължено действие. Това са капсидните инхибитори.

Какво е капсид и как служи за нов клас ХИВ терапия?

Капсид е белтъчната обвивка на вируса. ХИВ не прави изключение и е вирус, чиято РНК също е обвита в капсид. Според презентация от първа фаза на клиничното проучване сред ХИВ-негативни хора на Gilead Sciences на Конференцията по ретровируси и опортюнистични инфекции (CROI) в Сиатъл през март 2019, капсидният инхибитор GS-6207 е безопасен. GS-6207 цели дълготраен ефект чрез една доза. Терапията е под формата на инжекция, евентуално имаща терапевтичен ефект в продължение на три месеца.

Изключително обещаващи данни към този момент

Капсидните инхибитори са потенциално активни на няколко етапа от жизнения цикъл на ХИВ, включително разграждането на капсида, след като ХИВ инфектира CD4 клетката, както и на по-късен етап, когато се сглобява нов ХИВ. Резултати от клиничното проучване показват дълготрайна експозиция след еднократна дозировка, като нивата на GS-6207 в организма се задържат повече от 24 седмици. In vitro, GS-6207 отчита значително по-голяма активност в сравнение с настоящите антиретровирусни медикаменти, с ефективност срещу ХИВ, който вече е резистентен към останалите класове лекарства. GS-6297 вече е в първа клинична фаза на проучвания при ХИВ-позитивни хора. Първият етап от това проучване приключва през март 2020.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here