Емтрицитабин/Тенофовир | дискомфорт от хапчето? Подай сигнал

0
989
Емтрицитабин/Тенофовир
Емтрицитабин/Тенофовир

Неотдавна продуктът Truvada беше заменен от Министерството на здравеопазването с генерична версия на Емтрицитабин/Тенофовир. Таблетката е компонент от антиретровирусната терапия на стотици ХИВ-позитивни пациенти в България. За голямо съжаление, след въвеждането на генеричното хапче, много пациенти започнаха да се оплакват от дискомфорт. Наред с множеството сигнали от пациенти в ХИВ клиниката в София, фондация АЙВЪР също получихме доста оплаквания относно странични ефекти, свързани с приема на медикамента.

Изпитваш ли дискомфорт след прием на Емтрицитабин/Тенофовир?

Поради това предлагаме официален формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от немедицински лица към Изпълнителна Агенция по лекарствата. Ако изпитваш физически дискомфорт след прием на генеричната таблетка Емтрицитабин/Тенофовир, те приканваме да попълниш формата. Бъди спокоен, сигурността по запазване конфиденциалността на личните ти данни е гарантирана.

След подаване на формуляра ще получиш потвърждение на мейла си, а до няколко дни и лично обаждане от лице, което ще се представи от името на Изпълнителната агенция, за да потвърди, че сигналът е изпратен лично от теб и не е фалшив.

Това е стандартна процедура при подаване на сигнал за всеки един медикамент, без оглед на конкретното лечение.

Попълването и изпращането на формуляра е от изключителна важност за това сигналите за странични ефекти от медикамента да достигнат до институциите, от които зависи вземането на мерки по проблема. Твоята активност има решаващо значение!

За да попълниш формуляра, кликни ТУК.

Странични ефекти при ХИВ терапията

Съвременната ХИВ терапия прогресивно има все по-малко и по-малко странични ефекти. След прием на най-новите еднотаблеткови режими, пациентите много често не съобщават за каквито и да е странични реакции. Независимо от това, шансът за дискомфорт след прием на медикаменти е винаги съществуващ. Важно е всеки един пациент, независимо от вида ХИВ терапия, да подаде сигнал, ако изпитва странични ефекти от медикамента. Твоите действия, като човек, който живее с ХИВ, са дългосрочна помощ за всички пациенти с ХИВ в България.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here