Ежемесечна ХИВ инжекция в САЩ до края на 2019?

0
841
Ежемесечна ХИВ инжекция
Ежемесечна ХИВ инжекция

Преди известно време споделихме за това, че антиретровирусната терапия под формата на ежемесечна ХИВ инжекция, е преминала финалната, трета фаза, от клиничните проучванията. Това бе сигнал, че инжекцията вероятно ще започне да се изписва в САЩ и ЕС през 2020/2021. Процесите се развиват по-бързо, отколкото предполагахме.

Ежемесечна ХИВ инжекция в очакване?

На 29 април 2019 г. ViiV Healthcare и Janssen са подали документацията до Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) за одобрение на инжекцията съдържаща каботегравир и рилпивирин с удължено действие. Считайки историята по издаването на лицензи на лекарства в САЩ, повече от вероятно е до края на 2019 кандидатурата по лицензирането на инжекцията да бъде одобрена.  

Ако одобрението се осъществи, както много ХИВ организации предполагат, че ще стане, инжекцията ще започне да се поставя на пациенти в САЩ до края на 2019.

Това са, меко казано, силно обнадеждаващи новини.

Независимо от необикновения научен прогрес, през който преминава лечението на хората, живеещи с ХИВ, задължението да приемаш дори само една таблетка всеки ден, без изключение, може да бъде натоварващо.

Поставянето на ХИВ терапията под формата на една доза, чрез инжекция, която действа за цял месец, може да бъде определено единствено като революционно.

Изглежда, че съвсем скоро много от хората, живеещи с ХИВ в САЩ, ще имат опцията да преминат на режим от 12 дози годишно, вместо 365 дози (всеки ден) годишно.

Очакваме с нетърпение да разберем кога ViiV Healthcare и Janssen ще подадат кандидатура за лицензиране на инжекцията към Европейската агенция по лекарствата.

След потенциалното бъдещо одобрение на инжекцията в Европейския съюз, медикаментът трябва да бъде включен в Позитивен лекарствен списък на България.

Едва след това Министерството на здравеопазването, съветвано от Експертния съвет по ХИВ/СПИН и СПИ, може да завърши дейностите, водещи до реалното прилагане на инжекцията в България.

Предполагаме, че инжекцията може да започне да се прилага в България след две години, тоест май месец 2021.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here