Официално е: изписват тримесечни рецепти на хората, живеещи с ХИВ

0
474

Вчера и днес с нас се свързаха пациенти на ОПИН (отделението по придобита имунна недостатъчност) в София, които щастливо потвърдиха, че са им изписани рецепти за период от три месеца.

Това е чудесна новина, която показва, че теорията – след 10 месеца закъснение – се превръща в практика.

Един от пациентите сподели, че изписването на рецепти за период от три месеца значително ще промени живота му към добро. Ще може да планира своите професионални пътувания по-лесно и успешно, защото няма да се налага да посещава ОПИН всеки месец, както до сега.

Борбата за изписването на рецепти за период от три месеца за ХИВ-позитивните пациенти в България започна ноември 2016. Реалното изписване на такива рецепти се случва май 2019.

От фондация АЙВЪР сме изключително щастливи да видим, че задружните усилия – подписката, събрала над 400 подписа, подкрепата на Омбудсман Мая Манолова, лекари, адвокати и голям брой неправителствени организации – са довели до реални промени, които значително подобряват живота на над хиляда пациенти с ХИВ в България.

Важно е да отбележим, че изписването на рецепти за период от три месеца значително ще оптимизира работата на лекари и сестри. Вместо ненужното изготвяне и предоставяне на ежемесечни рецепти, медицинският персонал ще може да се фокусира над реалната грижа за своите пациенти.

Както и преди, така и сега, ние те съветваме да заявиш своята рецепта за три месеца веднага! Ако отговаряш на критериите за тримесечна рецепта, категорично те стимулираме да не приемаш „не“ за отговор.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here