Тримесечни рецепти за хората, живеещи с ХИВ в България

0
781
Тримесечни рецепти
Тримесечни рецепти

Вчера и днес с фондация АЙВЪР се свързаха пациенти на ОПИН (Отделението по придобита имунна недостатъчност в Инфекциозна болница) в София. Те щастливо потвърдиха, че са им изписани тримесечни рецепти (получени количества лекарства за период от три месеца). Това е чудесна новина, която показва, че теорията – след 10 месеца закъснение – се превръща в практика. Преди май месец 2019, ХИВ-позитивният пациент в България беше задължаван ненужно да посещава своята клиника всеки месец. Това е абсурдна бюрокрация, защото тези посещения не са медицински обосновани. Иначе казано, пациентът буквално отива до болницата само и единствено за да получи рецепта и лекарства.

Защо са важни тези тримесечни рецепти за ХИВ-позитивните пациенти?

Един от пациентите сподели, че изписването на рецепти за период от три месеца значително ще промени живота му към добро. Ще може да планира своите професионални пътувания по-лесно и успешно. Няма да се налага ненужно да посещава ОПИН всеки месец, както до сега.

Борбата за изписването на рецепти за период от три месеца за ХИВ-позитивните пациенти в България започна ноември 2016. Реалното изписване на такива рецепти се случва май 2019.

От фондация АЙВЪР сме изключително щастливи да видим, че задружните усилия – подписката, събрала над 400 подписа, подкрепата на Омбудсман Мая Манолова, лекари, адвокати и голям брой неправителствени организации – са довели до реални промени, които значително подобряват живота на над хиляда пациента с ХИВ в България.

Работата на медицинския персонал е по-лека чрез тримесечни рецепти

Важно е да отбележим, че изписването на рецепти за период от три месеца значително ще оптимизира работата на лекари и сестри. Вместо ненужното изготвяне и предоставяне на ежемесечни рецепти, медицинският персонал ще може да се фокусира над реалната грижа за своите пациенти.

Както и преди, така и сега, ние те съветваме да заявиш своята рецепта за три месеца веднага! Ако отговаряш на критериите за тримесечна рецепта, категорично те стимулираме да не приемаш „не“ за отговор.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here