„Има лек за хепатит C. Защо не за ХИВ? Конспирация!“

0
838
лек за хепатит C
лек за хепатит C

Конспиративното мислене е един от основните маркери на човешката история. Явлението се дължи на реалното – често оправдано – недоверие в системата, която управлява.

Човешката раса може и вече еволюира, надскачайки първичното конспиративно мислене и настоява за емпиричност и доказателства при големи изказвания.

Гошо прави твърдение.

Всеки е в позицията да поиска цитати и източници директно доказващи това твърдение.

Гошо не предоставя такива материали? Неговото твърдение е безпочвено и всеки има правото да го отхвърли мигновено и повече да не му обръща внимание.

От няколко години насам, светът, в това число и България, се радва на реален лек за хепатит C. Смъртоносен вирус, който може да доведе до цироза или рак на черния дроб.

Лекът за хепатит C се предоставя безплатно на всеки българин, който е здравноосигурен. Лекът е изключително успешен. По данни на Световната здравна организация, Директно Действащите Антивирусни Средства (ДДАС) напълно излекуват хепатит C в над 95% от случаите.

Вместо да празнуват този триумф на науката, което безспорно е лекът за хепатит C, някои хора веднага навлизат в конспирации. Гошо случайно дочува, че има лек за хепатит C и започва да твърди: „Има лек за хепатит C, но не за ХИВ? Конспирация!“

Първо, важно е да се отбележи, че хепатит C става лечим въз основа на нови научни познания, до които се достига благодарение на откритията в областта на поддържащото лечение на ХИВ.

Второ, хепатит C и ХИВ са два различни вируса.

Хепатит C не се интегрира, тоест, не вкарва своя генетичен материал в ДНК на човешките клетки, които заразява. Но ХИВ прави точно това.

Изкореняването на неинтегрирани гени хепатит C от човешка клетка е много по-лесно, отколкото изкореняване на интегрирани ХИВ гени от заразената CD4 клетка.

Когато ХИВ вкарва своя генетичен материал в ДНК на човешките клетки, този материал не само остава там, но се носи и в дъщерните клетки, които произлизат от тези клетки.

Предизвикателството да се излекува напълно вирусна инфекция като ХИВ, която оставя свой генетичен резервоар в човешката имунна система е огромно.

Докато чакаме лека за ХИВ, а той несъмнено ще дойде, е много важно да си припомним времената, в които не е имало лек за хепатит C.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here