PRIDE в борбата срещу ХИВ

0
717
PRIDE
PRIDE

ХИВ е неизменна част от гей общността. PRIDE също е неизменна част от гей общността. В България продължават да са единици известните гей мъже, които са открито себе си.

Спектърът е драстично намален, когато става дума за ХИВ. В страната ни,  известни гей мъже, които са открито ХИВ-позитивни, до скоро нямаше.

PRIDE и ХИВ

Иво Димчев направи този пробив в началото на 2018 и разкри своя ХИВ статус в медиите. Това е пробив, който беше неописуемо нужен.

България продължава да е от страните, в които обществото непрестанно ти казва, по един или друг начин, да не говориш за себе си.

Твърде много неща са „парадиране“ според българското общество. Без да се отчита наличието на сериозни двойни стандарти.

Хетеросексуална двойка, която се държи за ръцете, е нещо нормално.

Но хомосексуална двойка (особено мъже) – парадира.

Човек със сърдечна недостатъчност, който говори за хроничното си заболяване, е нещо нормално.

Гей мъж с ХИВ, който говори за своето хронично заболяване, парадира и „защо ми е да го знам това?“ казват много.

Независимо от т.нар. “coming out”, обществото, нашите близки, много от нашите приятели продължават да се държат така, сякаш не сме им казали за това, че сме гей и/или живеещи с ХИВ.

Всеки човек, който е проявил нужната смелост, за да сподели такива съществени неща за себе си, е нормално да се чувства фрустриран всеки път, когато дадена група хора го кара да се чувства сякаш не присъства в стаята по време на разговор за „педали“ или „спинозни“.

Нека да го кажем отново: ХИВ е едно перфектно контролирано хронично заболяване, по-добре контролирано то диабет, по-добре контролирано от хипертония.

Като при всяко друго заболяване, е нужен диалог, постоянен диалог, за да може максимално много хора, които не се тестват за ХИВ, да го направят и онези, които се окажат ХИВ-позитивни, да започнат лечение.

Само така ще победим ХИВ/СПИН. Няма друг начин!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here