ХИВ не се лекува с храна, урина, псевдонаука или шарлатания

0
1150
ХИВ не се лекува с шарлатания
ХИВ не се лекува с шарлатания

Лек за ХИВ все още няма. Разполагаме с антиретровирусна терапия (АРТ), която е поддържащо лечение за ХИВ и е толкова успешна, че при повечето пациенти перфектно поддържа нивото на ХИВ в кръвта до неоткриваемо. Също така, ХИВ не се лекува с шарлатания.

Човек, който приема АРТ по предписание, е почти сигурно, че никога няма да има СПИН. Редно е да си припомняме регулярно, колко е впечатляващ този научен факт, особено сравнявайки настоящето с миналото. Недалечното минало, когато хората са умирали от СПИН.

ХИВ не се лекува с храна или глад

Шарлатаните са навсякъде, обаче. Те са малки и големи. От независими знахарки от село до цели компании, продаващи хранителни добавки, уж стимулиращи имунната ти система.

Както дадена диета – скъпа и предписана от шарлатанин за съответната сума – не лекува рак; както шоколадът не те прави по-слаб, но се продават скъпи книги по темата, така всяко нещо, което се пробутва като лек за ХИВ, няма да излекува ХИВ. 

В момента в буквалния смисъл на думата умират хора от СПИН, които са прочели безумна шарлатанска история някъде в интернет. Това е непростимо, особено след като много от тези хора живеят в развити държави и имат безвъзмезден достъп до терапия.

България е част от тези държави. У нас ХИВ лечението е безплатно и всеки пациент е стимулиран да започне терапия. За съжаление, има ХИВ-позитивни пациенти, които поради странни обстоятелства смятат, че ХИВ е конспирация и/или има натурален лек.

Опциите за натурален лек за ХИВ, които вилнеят из интернет, са безумни и честно казано обидни за човешкия интелект.

ХИВ не се лекува чрез пиене на урина

Някои хора пият своята урина – не пий урина, вредно е – други смятат, че пушенето на марихуана лекувало ХИВ, трети вярват, че като напълно се обезкосмят, ще се излекуват.

Всички тези истории, освен неверни, ни подсказват, че образователната система, заедно със здравната система, не си вършат работата.

Освен че в България няма сексуално образование, няма и стимулиране на критичното мислене, чрез което всеки човек знае, че за да повярва на нещо, да възприеме дадено твърдение като вярно, за съответното твърдение трябва да има научен консенсус.

Научният консенсус не е ситуация, в която група учени се събират да гласуват дали нещо е вярно или грешно. Научният консенсус се базира на разнообразни клинични проучвания от различни държави, ръководени от различни екипи, чиито емпирични данни недвусмислено доказват, че нещо е вярно, защото резултатът се повтаря отново и отново, и ОТНОВО.

Благодарение на именно такъв научен консенсус знаем, че неоткриваем ХИВ = непредаваем ХИВ, тоест, че ХИВ-позитивен човек, който приема терапия и е достигнал неоткриваем вирус в кръвта, не може да предаде ХИВ по сексуален път.

ХИВ не се лекува с алтернативи

Научния консенсус относно всичките видове я „скрит“, я „алтернативен“ лек за ХИВ не съществува. 

Всичките твърдения за лек на ХИВ са базирани на лични впечатления, анекдоти, чул-недочул истории и себепровъзгласили се експерти. Всичко това е ОК, стига да е просто в кръга на забавното. Но в реалния свят, тези истории убиват хора от СПИН.

Ако познаваш човек, който живее с ХИВ, но не е започнал лечение поради някаква причина, силно те съветваме да го свържеш с нас, като кликнеш ТУК.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here