Сърдечен удар – двойно по-голям риск сред хората, живеещи с ХИВ

0
742
Сърдечен удар
Сърдечен удар

В предна статия говорихме за факта, че тютюнопушенето е изключително вредно за хората, живеещи с ХИВ. Когато става дума за проблемите на сърцето при ХИВ-позитивните, данни от нов систематичен преглед и мета-анализ сочат, че те живеят в двойно по-голям риск от сърдечен удар (остър инфаркт на миокарда).

Какъв е рискът от сърдечен удар сред ХИВ-позитивните?

Предишни проучвания установяват, че ХИВ е свързан с около двоен риск от сърдечносъдови заболявания (ССЗ) като цяло.

Публикувайки своите открития в Списанието за Синдромите на Придобитата Имунна Недостатъчност, изследователите, които стоят зад систематичния преглед и мета-анализ, отбелязват, че са разгледали 16 публикувани проучвания, пет от които са включвали ХИВ-позитивни хора, както и съответстващи ХИВ-негативни участници с цел контрол на достоверността на данните.

Продължителността на проучванията варира между 1,8 години и 6,3 години; 44% са проведени в Северна Америка и 31% в Европа.

В проучванията са включени 248 145 души с ХИВ, средната възраст на които е 40 години; 81% от тях са мъже, а 47% са бели. В тях са включени също 1,37 милиона ХИВ-негативни участници, които са имали средна възраст от 42 години; 77% са мъже, а 50% са бели.

Средното относително разпространение на различни здравни състояния според мета-анализа сред хората със и без ХИВ е: високо кръвно налягане, 19% и 15%; тютюнопушене, 46% и 49%; нередовни липиди, 22% и 18%; и диабет, 6% и 7%.

Сред ХИВ-позитивните участници средното разпространение на СПИН във всички проучвания е 27%; 67% от участниците с ХИВ са приемали антиретровирусна терапия (АРТ).

Мета-анализът стига до следното заключение: хората с ХИВ са имали 1,96-кратно повишен риск от сърдечен удар в сравнение с ХИВ-негативните.

Препоръката в заключението на анализа е:

„Традиционните рискови фактори като хипертония, дислипидемия и тютюнопушене значително увеличават риска от сърдечен удар сред хората, инфектирани с ХИВ; тези рискови фактори трябва да бъдат агресивно таргетирани при рутинните грижи на хората, живеещи с ХИВ.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here