Край на ХИВ – разполагаме с всичко необходимо за целта

0
976
Край на ХИВ
Край на ХИВ

Заедно можем да сложим край на ХИВ, защото борбата срещу вируса никога не е била толкова успешна, колкото днес. Доказано работещите методи за превенция на ХИВ никога не са били толкова много.

Годината е 2019 и ние живеем в ерата на:

  • Лечението като превенция (Неоткриваем = Непредаваем)
  • PrEP
  • Препоръчителното тестване за ХИВ на всеки 3/6 месеца
  • Презервативите

България е част от тази ера.

Лечението като превенция (Неоткриваем = Непредаваем)

„Лечението като превенция“ е превод от английски на „Treatment as prevention” или TasP за по-кратко. Това е друга фраза за вероятно вече по-известното Неоткриваем ХИВ = Непредаваем ХИВ (Н=Н).

Лечението на ХИВ е най-сигурната защита срещу ХИВ. Има НУЛА случаи на предаване на вируса от ХИВ-позитивен човек с Неоткриваем вирусен товар към ХИВ-негативен партньор, дори когато не се използват презервативи.

Край на ХИВ чрез PrEP

PrEP идва от английското pre-exposure prophylaxis или преекспозиционна профилактика. PrEP е таблетка, която те предпазва от инфектиране с ХИВ.

Вече много български гей мъже си поръчват PrEP от Западна Европа. Един от най-надеждните сайтове е: https://www.iwantprepnow.co.uk/

За повече инфо относно как да си поръчаш PrEP, посети: https://iskamprep.info/

Аргументът за PrEP е изключително силен, защото дава власт в ръцете на човека, който приема таблетката. Потребителят на PrEP не зависи от различните сценарии, които могат да се случат с презерватива: късане, изхлузване, поставяне наобратно, махане от партньора и др.

Само ако всеки се тества регулярно, ще сложим край на ХИВ

Тестовете с венозна кръв във всяка по-голяма лаборатория засичат ХИВ до 30 дни след рисков контакт, което е повече от впечатляващо.

Все повече и повече хора започват да се тестват регулярно за ХИВ, защото са наясно, че при евентуален положителен резултат, трябва да започнат терапия възможно най-скоро.

Стартирането на ХИВ лечение възможно най-бързо оптимално запазва здравето на съответния човек и бързо прекъсва потенциалното предаване на ХИВ на неговите сексуални партньори.

Презервативите

Независимо от факта, че тяхна популярност пада, презервативите продължават да се много ефективен начин за предпазване срещу ХИВ.

Презервативът най-ефективно предпазва срещу ХИВ, ако се ползва както трябва: правилно поставяне, не бива да се изхлузва, не бива да се поставя наопаки, не бива да се къса по време на секс, да се ползва заедно с лубрикант. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here