Мнение | сексуалното образование информира гей мъжете, не ги наставлява

0
1062
Сексуалното образование
Сексуалното образование

Когато една платформа, хипотетично заинтересована от гей общността, иска по-скоро да генерира съдържание с цел кликбейт, качеството става жертва на количеството, а общността страда. Една от ямите, в които често падат дадени организации, е моментът, в който сексът и сексуалното образование са облепени в морализъм и наставничество. Това е недопустимо, когато идва от платформите, които би трябвало да са най-разбиращи и най-отворени към факта, че хората реално правят секса, който искат, а не сексът, който им е наложен.

Говорейки за налагане, може би ясно знаем и помним какво друго е било налагано и все още продължава да се налага: хетеросексуално поведение над хомосексуални мъже.

Сексуалното образование идва с морализъм

За да живееш живота, който искаш, трябва да знаеш оптимално много за света, в който живееш. Подобно е и със секса и сексуалното образование. За да правиш секса, който ти харесва, съответните гей платформи и центрове за сексуално здраве, трябва да те информират относно сексуалното здраве, видовете секс и рисковете, които са обвързани със секса.

Ясно трябва да бъдат изложени рисковете, до които може да се стигне при дадено поведение, като решението да не се използват презервативи, примерно.

Но фразата „винаги използвай презерватив!“, не е сексуално образование.

„Ако не използваш презервативи или PrEP по време на анален секс си силно изложен на риск от инфектиране с ХИВ“ <- това е сексуално образование. Съответният гей мъж е информиран относно рисковете и след това сам преценява какво да прави.

Образованието под формата на информираност – вместо налагане или покровителстване или най-лошото, морализъм – е безспорно по-успешната опция.

Преди време говорихме за това, че нито аз, нито ти сме МСМ, защото не се идентифицираме като МСМ. Отбелязахме факта, че това е абревиатура, която се ползва от епидемиолози за да постави една огромна група от разнородни хора под общ знаменател, защото така им е по-лесно. Аз не съм заинтересован от това да бъда лесно смилаема статистика за хора, на които не им пука особено много (или изобщо) за мен. А ти?

Подобно поведение се наблюдава и с редките опити за някакво сексуално образование: „Просто ползвай презервативи и точка“. Изникването на куп въпроси като:

„защо?“

„ами ако имам моногамна връзка?“

„ами ако ползвам PrEP?”

“ами ако съм ваксиниран срещу HPV, хепатит А и B?”

явно не е от значение дори за някои гей медии в България.

Наставническото поведение е типично в нашата държава. Доста българи са свикнали да четат лекция и не обичат да им се задават много въпроси. Най-добре никакви.

От къде произтича този наставнически модел при опити за сексуално образование? Нима добре образованият човек ще прави секс по начин, който не му доставя удоволствие? Да, това включва избягване на секс с презерватив за не малко хора.  

Обединеното кралство обяви миналата година, че е постигнало своите ХИВ 90-90-90 цели. Тоест, 90% от хората, живеещи с ХИВ на територията на кралството са разбрали, че имат ХИВ; 90% от тях са започнали терапия и 90% от започналите терапия са с Неоткриваем ХИВ.

Какво правят платформите за сексуално образование и информираност в Обединеното кралство? Те образоват хората относно реалния секс, който се прави и интерактивно представят различните рискове относно правенето на разнородните видове секс. След това, решението какъв секс ще бъде правен, остава в ръцете на дадената личност, която чете статията. Няма наставляване, няма морализиране.

Последно, но не и по значение, в Обединеното кралство ползват фразата „гей, би и други мъже, които правят секс с мъже“, вместо просто „мсм“, както предимно се прави в България.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here