ХИВ ваксина – започват клинични проучвания и в гей общността

0
725
ХИВ ваксина
ХИВ ваксина

ХИВ/СПИН епидемията ще бъде победена единствено и само след като открием и лек и ваксина срещу ХИВ. Само едното от двете няма да е достатъчно. Вече съобщихме впечатляващите резултати в посока лек за ХИВ, относно комбинацията CRISPR + LASER ART в хуманизирани мишки. Сега е ред да поговорим за обещаващ кандидат за ХИВ ваксина.

Ще има ли ХИВ ваксина?

Johnson & Johnson се подготвят да тестват своята ваксина-кандидат срещу HIV в САЩ и Европа в около 3,800 гей и бисексуални мъже по-късно тази година. Очаква се да има резултати от проучването през 2023.

Подходът „ни приближава една стъпка по-близо до покриването на огромното разнообразие от ХИВ щамове в световен мащаб“, казва Дан Барух, професор от Харвард, чиито проучвания поставят основите на ваксината. “Поради медицински и глобални причини за общественото здраве е по-добре да имаме ваксина, която работи в много части на света.”

“Разходите за лечение на пациенти с ХИВ – тежестта за пациентите, тежестта за обществото – е много висока”, според Пол Стоуфълс, главен научен директор на J&J. Превенцията на ХИВ е „голяма мисия за нас. Работим върху това от почти 30 години.“

Съответният кандидат за ХИВ ваксина има четири компонента, които са насочени към различни щамове на ХИВ, проектирани са оптимизиран набор от „мозаични“ протеини, които да отидат във ваксината, това цели повишена имунна защита срещу голямо разнообразие от щамове.

Ваксината използва простуден вирус, който е променен, за да произведе протеините, които повишават имунитета. Участниците в проучването получават шест инжекции в рамките на четири посещения.

Защо е толкова трудно да се създаде ХИВ ваксина?

Наред с разнообразието от щамове, ХИВ представлява редица пречки пред ваксинирането. Резервоарите на вируса могат да се натрупват в определени клетки, незабелязани от имунната система. Никой не е успял да създаде ваксина, която да произвежда широко неутрализиращи антитела, най-ефективната защита на организма срещу вируси.

Ваксината на J&J е осигурила защита на до две трети от изследваните животни и досега се е доказала като безопасна за хората.

Друга версия на мозаичната ваксина се тества в Африка, където клиничното проучване започва през 2017 г. Този експеримент, наречен Imbokodo, включва около 2 600 жени в пет страни.

Осъществяването на предстоящото Mosaico проучване, паралелно с проучването Imbokodo, може да намали времето за одобрение на ваксината, ако резултатите се окажат положителни, споделя Мичъл Уорън, изпълнителен директор на AVAC, група за застъпничество и превенция на ХИВ.

Дори ако първото проучване се провали, J&J вероятно ще продължи второто, споделя Ханеке Шуйтемакър от Janssen. Считайки разликите между мъжете и жените и техните типични пътища на инфекция, ефектът на ваксината може да варира драстично.

GlaxoSmithKline, Merck & Co., Janssen, Gilead Sciences и други компании са разработили десетки лекарства през годините, които могат да намалят нивата на ХИВ до точката, в която не може да бъде предаден по сексуален път.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here