ХИВ експерти не могат да кажат „гей“ и „анален секс“ в ефир. Защо?

0
820
Анален секс
Анален секс

Всъщност, колко често и кога е бил споменаван вагиналният секс в ефир? Изобщо споменава ли се „секс“ в ефир, когато говорим за ХИВ или това е резервирано място за „любимата“ ни фраза “мъже, които правят секс с мъже”? Това е въпрос: кога последно гледа рубрика по една от главните телевизионни медии, където доктори, професори, сестри и ХИВ експерти са употребили „гей“, „гей мъже“ и „анален секс“? Сякаш няма такива случаи.

Не е излишно да повторим, че МСМ (мъжете, които правят секс с мъже) е абревиатура, която е измислена от епидемиолози през 90-те години за улеснение на класификацията на ХИВ трансмисията. Докато няма нищо лошо в класификациите, важно е да го кажем отново: никой не се самоопределя като МСМ. Ако даден гей / би / неидентифициращ се като гей или би мъж разбере, че „МСМ“ го обвързва с ХИВ и сексуално предавани инфекции, същият ще заклейми абревиатурата завинаги.

И държава и НПО-та виждат „Мъжете, които правят секс с мъже“ като кошерен ум (мисли си за пчели). Ние не се различаваме един от друг. Част от нас не правят само орален секс, други не са в моногамни връзки, трети не правят само фистинг. Ние, гей, би, би-любопитните и другите мъже, които правят секс с мъже сме еднакви. Точка. За съжаление, т. нар. експерти често забравят, че гей мъжете гледаме телевизия и присъстваме по ХИВ мероприятия и конференции, където нон-стоп ни се казва: „ти си МСМ“. 

В някои от медийните изяви на професори, доктори и експерти се наблюдава едно „ц-ц-ц, защото все мъже идват с ХИВ? много рядко жени!“.

Драги експерти:

По сексуален път, ХИВ се предава най-лесно чрез анален секс. Следователно, логично е ХИВ най-силно да афектира хората, правещи анален секс. Ако ХИВ се предаваше най-лесно чрез вагинален секс, щеше ли да има подобно „ц-ц-ц“ относно хетеросексуалните хора?

Отново и отново ни се припомня, защо ХИВ превенцията в България е толкова зле. Проблемът не е само в липсата на сексуално образование. След като експертите и хората на важни позиции не могат да назоват нещата с реалните им имена:

 „правите анален секс? тествайте се регулярно за ХИВ“; „ти си гей мъж, който прави анален секс? тествай се регулярно за ХИВ“

тогава как ще победим ХИВ, дори в момента, когато вече има лек за ХИВ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here