Неоткриваем ХИВ и PrEP: по-ефективна ХИВ превенция от кондомите

0
916
Неоткриваем ХИВ и PrEP
Неоткриваем ХИВ и PrEP

На 18 юли 2019, (CDC) Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ направиха обновления на своите ресурсни данни относно методите за ХИВ превенция. Новините са чудесни, но в никакъв случай не са изненадващи, защото сме наясно с научния консенсус и данните, които агенцията е ползвала за актуализацията на интернет страницата си.

Неоткриваем ХИВ = 100% защита

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, най-сигурната ХИВ превенция е практикуването на секс с партньор, който има ХИВ Неоткриваем статус. С други думи, секс с ХИВ-позитивен човек, който приема своята антиретровирусна терапия редовно, е най-добрия начин за ХИВ-негативен човек да се предпази от ХИВ по време на секс. Има нула случаи на предаване на ХИВ в такава ситуация и агенцията отбелязва в своята графика Лечението като превенция (Неоткриваем ХИВ) като 100% защита срещу ХИВ.

PrEP всеки ден = 99% защита

След това идва таблетката PrEP. Проучванията от години насам демонстрират, че PrEP (преекспозиционна прафилактика) е изключително успешен в предпазването срещу ХИВ, ако се приема правилно. Агенцията помества ефикасността на PrEP срещу ХИВ – когато таблетката се приема всеки ден – като 99%.

ХИВ превенция с презервативите?

Идва ред и на класиката в предпазването срещу ХИВ, презервативът. Практиката показва, че презервативът може да се изхлузи по време на секс, да бъде свален от партньора без другия партньор да разбере, да се скъса или бъде скъсан умишлено, да бъде поставен наопаки. Тези факти определено изиграват своята роля в статистическата успешност на презерватива срещу ХИВ, дори в случаите, в които той е бил поставен правилно. Учените не могат лично да следят колко често дадена двойка слага презерватив по време на секс и какво се случва с него, следователно агенцията се осланя на докладваните данни от различни групи хора за начина, по който ползват презервативи. Като резултат, агенцията определя презервативите като 63-91% успешни сред гей, бисексуални и други мъже, които правят секс с мъже, но отбелязва, че тези себе-докладвани данни трябва да бъдат приети с доза скептичност.

Описаните данни ясно ни казват следното

  • България има нужда от PrEP веднага
  • всички хора, които живея с ХИВ, трябва да бъдат стимулирани да започнат лечение веднага.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here