Ислатравир: PrEP имплант с действие срещу ХИВ за цяла година?

0
757
Ислатравир
Ислатравир

Имплант, съдържащ новото лекарство ислатравир, който се заменя само веднъж годишно, е обещаваща нова възможност за превенция на ХИВ. Този метод може да се използва като преекспозиционна профилактика (PrEP). Понастоящем, единствената форма на PrEP е приемът на ТДФ и емтрицитабин, комбинирани в една таблетка.

Таблетковата форма на PrEP се счита за 99% ефективна при предпазване от ХИВ, ако се използва правилно. За някои хора е трудно или неудобно да приемат хапчето ежедневно или да следват схемата „само при нужда“ при анален секс.

Защо ислатравир като ПрЕП би бил полезен?

Има хора, които искат да скрият своята употреба на PrEP поради голям набор от причини. Следователно, PrEP имплант под кожата, който успешно предпазва от ХИВ за една година би бил изключителен научен и медицински пробив.

Рандолф Матюс от Merck & Co представя данните от първото изследване на човешкия имплант, съдържащ ислатравир, на Международна конференция по СПИН, която се проведе в Мексико.

Ислатравир е първият в класа си инхибитор на транслокация на обратната транскриптаза с многобройни механизми на действие срещу ХИВ.

Лабораторните проучвания показват, че молекулата се интегрира за дълго в организма, достига високи нива в ХИВ-чувствителните имунни клетки и в ректалната и вагиналната тъкан и има висока бариера на резистентност.

Клиничното проучване тества подвижен имплант с размерите на кибритена клечка, който освобождава малко количество ислатравир с течение на времето, подобно на тези, използвани за контрацепция с удължено действие.

В проучването са включени 16 ХИВ-негативни доброволци. Имплантите се поставят под кожата на горната част на ръката и се оставят на мястото си за 12 седмици.

Нивата на ислатравир достигат и остават над прага, установен като ефективен при по-ранните проучвания в маймуни. Учените изчисляват, че имплантът с по-високи дози може да доведе до нива над ефективния праг за поне 12 месеца.

Имплантът е безопасен и като цяло се понася добре. Не са наблюдавани системни странични ефекти, няма сериозни нежелани реакции. Тези констатации, заключиха изследователите, подкрепят потенциала на имплантирането на ислатравир като веднъж годишна опция PrEP.

Ислатравир се изследва както за превенция на ХИВ, така и за лечение в перорална форма за хора, живеещи с ХИВ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here