Сексуално предавани инфекции: не само ХИВ е животозастрашаващ

0
810
Сексуално предавани инфекции
Сексуално предавани инфекции

От всички сексуално предавани инфекции, ХИВ е тази, за която все още няма нито лек, нито ваксина. Следователно е нормално да обръщаме най-много внимание именно на ХИВ. Към този момент, за ХИВ има поддържаща терапия, която е изключително успешна в това да потиска вируса под нивото на детекция със специализираните тестове за вирусен товар. Науката вече ясно се е произнесла по въпроса: човек с ХИВ, който се придържа към своето лечение, не може да предаде вируса по сексуален път. Има нула такива случаи. Тествай се за ХИВ на всеки три или шест месеца, ако практикуваш секс с различни партньори. Ако случайно тестът е положителен, силно препоръчително е да започнеш терапия веднага. ХИВ не е единствената живото-застрашаваща инфекция, която се предава по сексуален път. За разлика от ХИВ, за останалите сексуално предавани инфекции има или ваксини, или лек.

Хепатит B може да доведе до рак на черния дроб

Хепатит B е инфекция, която се предава изключително лесно, дори шокиращо лесно. Можеш да се инфектираш с хепатит B дори чрез дълбоки целувки. Първата ваксина срещу рак в света е именно ваксината срещу хепатит B. При някои хора, хепатит B може да доведе до рак на черния дроб.

Ако си роден преди 1992 година – годината, в която започват имунизациите за всички новородени – тествай се за хепатит B с тест изискващ венозна кръв във всяка по-голяма лаборатория веднага щом можеш. Ако резултатът ти е отрицателен, ваксинирай се срещу хепатит B веднага след това. Ваксината може да бъде закупена или поръчана от повечето аптеки в България.

Няма лек за хепатит B. Хората, които живеят с хроничен хепатит B, трябва да приемат поддържаща терапия, подобно на хората с ХИВ.

HPV може да доведе до рак на ануса, пениса, гърлото

От всички сексуално предавани инфекции, HPV е най-често срещаната. Подобно на хепатит B, HPV също се предава изключително лесно, дори само чрез допир на кожа в кожа. Подобно на хепатит B, има ваксина срещу HPV, която е налична в България и може да бъде закупена или поръчана от повече аптеки. Ваксината срещу HPV вече е препоръчителна за всички хора до 45 годишна възраст, включително. Във Великобритания, ваксината се предлага безплатно на всички гей, бисексуални и други мъже, който правят секс с мъже.

При мъжете, HPV може да доведе до рак на ануса, пениса и гърлото, както и генитални брадавици, които често са изключително трудни за премахване.

Няма лек за HPV.

Хепатит C може да доведе до рак на черния дроб

Хепатит C се предава много по-трудно от HPV и хепатит B, но пък за сметка на това, е еднакво опасен, защото подобно на хепатит B, също може да доведе до рак на черния дроб.

В гей общността, хепатит C се предава при по-груб секс, като фистинг, поява на кръв при bareback и по време на оргии и chemsex партита.

За хепатит C няма ваксина, но пък за сметка на това има лек, който е изключително успешен. Лекът за хепатит C е наличен в България и напълно безплатен, ако си здравноосигурен. Тествай за хепатит C във всяка по-голяма лаборатория с тест изискващ венозна кръв веднага щом можеш.

Сифилис – ветеран сред съвременните сексуално предавани инфекции

Сифилис е убил или трайно осакатил милиони хора по света преди появата на антибиотиците.

Хепатитите, HPV и ХИВ са вирусни инфекции, докато сифилис е бактериална инфекция. Тоест, сифилис се лекува с антибиотици. Определени антибиотици.

Сифилис минава през три основни фази и понякога може да няма никакви симптоми. Ако бактерията прекара твърде дълго време в организма, може да доведе до трайни щети, като гъбички в червата, инсулт, както и смърт.

Ако тестваш положително за сифилис, отиди при лекар дермато-венеролог, който да ти предпише правилните антибиотици. Не се лекувай сам.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here