Чист ли си? “Да, къпя се редовно. Също живея с Непредаваем ХИВ.”

0
739
Чист ли си
Чист ли си

Живееш с ХИВ? Започнал си терапия? Придържаш се към нея? Ти си безвреден за своите сексуални партньори. Иначе ако се къпеш редовно, смело отговаряй на малоумния въпрос “ти чист ли си?” с “да”.

Гледната точка на ХИВ-негативен

Ако твоят ХИВ статус е негативен, информирай се за това какво е ХИВ, как инфекцията диспропорционално афектира гей общността; какво е животът с ХИВ? Важно е. Заради неинформираност е повече от възможно да отблъснеш човек, когото харесваш и с когото би искал да имаш нещо по-сериозно. Фразата „съсипаха я тая държава“ можем да започнем да я прилагаме като ирония, дори сатира и за сексуалното здраве и образованието в България. Защото такива никога не е имало.  

Как се роди “чист ли си?”

Колко от вас са се тествали в прословутите КАБКИС кабинети, в които понякога кръвта още не изсъхнала, но даденият консултант вече е решил, че твоят тест е отрицателен? Това лековато поведение относно сериозни теми като ХИВ и сексуалното здраве – особено в гей общността, която продължава да бъде определяна като „МСМ общността“ – води до малоумни въпроси като „чист ли си?“. Неспособността да се схване фактът, че анусът и устата не са пол, че следователно трябва да говорим за Сексуално Предавани Инфекции (СПИ), а не Полово Предавани Болести (ППБ), води до малоумни въпроси като „чист ли си?“.

Фразата по-горе е твърде вероятно да идва от хора, които са израснали в по-скоро изолирана държава, която не е в синхрон с много от съществените неща, които се случват по света. Едно от тези неща е доброто образование. Това включва сексуалното образование.

Неоткриваем ХИВ = Непредаваем ХИВ е научен консенсус от няколко години. Следователно е нормално все още много хора да не са чували за него. Тук сме да помогнем.

Ако си онлайн в Grindr или Planetromeo или която и да е платформа за онлайн запознанства, хубаво е да си наясно с факта, че има доста гей мъже, които живеят с ХИВ, пият си лекарствата и са здрави. Те не само не могат да предадат ХИВ по сексуален път, включително при неизползването на презервативи, те са здрави хора, които живеят с перфектно контролирано хронично заболяване.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here