Положителен ХИВ тест? Започни терапия веднага

0
702
Положителен ХИВ тест
Положителен ХИВ тест

Ако имаш положителен ХИВ тест, не бива да отлагаш стартирането на лечение. Хората, които започват антиретровирусна терапия за ХИВ в рамките на шест месеца след инфектиране, получават по-големи ползи за здравето през следващите три години в сравнение с тези, които започват лечение по-късно, дори да са с над 500 CD4 клетки (частта от имунната система, която ХИВ атакува най-агресивно), според aidsmap.  

Какво е проучването?

Публикувайки своите открития в списанието AIDS, Shweta Sharma, MS, от School of Public Health към Университета в Минесота, и колегите му от проучвателната група INSIGHT START извършват анализ на данните от рандомизираното, контролирано проучване START, основните констатации от което за първи път са споделени през 2015 г. В проучването START участват 4684 души с ХИВ, които имат брой CD4 клетки по-голям от 500. Участниците в проучването са рандомизирани. Едните започват терапия незабавно. Другите започват терапия едва след като техните CD4 паднат до 350 или по-малко.

Защо ранното лечение е важно при положителен ХИВ тест?

Проучването установява, че по-ранното лечение води до 72% по-нисък риск от сериозни заболявания, свързани със СПИН и 39% намаление на сериозните нежелателни здравни състояния, които не са свързани със СПИН, в сравнение със забавянето на лечението.

Общо 373 участници са определени като неотдавна инфектирани и по този начин изследователите ги наричат група 1. Участниците съобщават за инфектиране с ХИВ в рамките на шест месеца от влизането в START проучването или са диагностицирани с вируса през същия период и тестовете за техните ХИВ антитела показват скорошна инфекция.

Междувременно 2634 души са се инфектирали с ХИВ шест до 24 месеца преди да се запишат в START и са поставени в група 2. Група 3 се състои от 1,605 души, които са живели с вируса в продължение на две или повече години. В началото на изследването, средният брой на CD4 е 660 в група 1; 654 в група 2; 644 в група 3. В сравнение с тези в другите две групи, при хората в група 1 е по-вероятно да има първоначален вирусен товар над 50 000 копия и по-малко вероятно да има вирусен товар под 3000.

Имунологични различия

По време на средно проследяване от три години средният общ ръст на броя на CD4 клетки е 194, включително увеличение с 231 клетки при тези в група 1; 202 клетки в тези от група 2; 171 клетки в тези в група 3. Сред хората попаднали в експерименталната част от START проучването, които отлагат лечението за ХИВ, тези в група 1 са с 52% по-голяма вероятност CD4 клетките да паднат до по-малко от 350 или да получат диагноза СПИН в сравнение с тези в група 3. Авторите на проучването заключават, че техните открития подчертават важността на незабавното започване на антиретровирусна терапия за хората с положителен ХИВ тест.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here