ХИВ лекарства: терапията ми взаимодейства ли с други лекарства?

0
908
ХИВ лекарства
ХИВ лекарства

Хората, които живеят с ХИВ, се сблъскват и с други заболявания. Като всеки човек по земята. Независимо дали е настинка, бактериална инфекция, или нещо по-сериозно, често срещаното притеснение сред хората, които живеят с ХИВ е: „не искам да разкривам своя ХИВ статус пред съответния лекар, как да знам, че това, което ми предписва, няма да си взаимодейства опасно с моите ХИВ лекарства?“

Уебсайтът, благодарение на който можеш да провериш взаимодействията между твоята антиретровирусна терапия и други медикаменти е ТОЗИ.

Или копирай и отвори този линк в нов браузър:

hiv-druginteractions.org/checker

В колоната за ХИВ лекарства “HIV drugs” (лявата) трябва да въведеш всички компоненти на своята терапия. Хубаво погледни наименованията на лекарството / лекарствата, които са включени в твоята таблетка / таблетки. Препоръчително е да въвеждаш името на лекарството, вместо търговското име, с което се продава.

Примери:

Tivicay е търговското име на dolutegravir.

Rezolsta е търговското име на darunavir/ cobicistat.

Тоест, препоръчваме да въведеш dolutegravir вместо Tivicay; darunavir/ cobicistat (заедно или отделно) вместо Rezolsta в колонката “HIV drugs”.

Името на лекарството присъства на опаковката и обикновено е с по-малки букви от търговското име.

Приложи същата процедура в колоната “Co-medications” (средната) за медикамента, който искаш да сравниш като взаимодействия с твоята ХИВ терапия.

След като осъществиш описаните стъпки по-горе, в колонката “Drug interactions” (най-дясната) ще се покаже взаимодействието.

Как да тълкувам резултатите за моите ХИВ лекарства?

Ако резултатът е в зелен цвят: „no interactions expected”, ти можеш да употребиш съответния медикамент заедно с твоята ХИВ терапия.

При жълт цвят: “potential weak interaction”, те съветваме да говориш с доктора, който ти изписва ХИВ терапията, за съвет.

Резултатът може и да е в оранжев цвят: „potential interaction”, ситуация, в която отново те съветваме да говориш с твоя ХИВ лекар.

Финално, ако взаимодействието е в червен цвят, не бива да приемаш лекарството.

Винаги можеш да ни пишеш ТУК, ако имаш каквито и да е въпроси относно твоята ХИВ терапия.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here