Гей мъжете плават в стереотипи, но не и за сексуалното си здраве

0
986
Гей мъжете
Гей мъжете

Ходя на фитнес. Направих си татуировки. Имам жестоки голи снимки. Аз съм различен. Обичам да чета и пътувам. Номад. Аз съм уникален. Аз съм extraordinary. Всички тези изречения описват добро количество от гей мъжете днес.

Гей мъжете – различни или шаблонни?

Голи снимки до кръста – или в цял ръст – пред огледало. Татуировки, които или вече се считат за стар, или за изтъркан дизайн. Нови такива, които след пет години ще имат подобна съдба. Протъркани до болка фрази в Инстаграм. Стремежът към различност е универсална човешка черта. Тя не подбира по раса, нация, пол или сексуална ориентация. Следователно, жаждата да бъдеш уникален, реално споделена от милиарди, е нещо средностатистическо. Средностатистическото не може да бъде уникално. Тук изниква въпросът, тази посредствена жажда за различност води ли до уникалност? Или поне до нещо хубаво?

Правя това, което правят другите

Пътят на много гей мъже към днешния ходещ стереотип е дълъг. Нещата едновременно са много по-разнообразни – вече не малко гей мъже смятат различни тела и визии (bear, twink, silver fox) за секси – и успоредно с това, стават все по-клиширани и, да, неуникални. Наличието на татуировка, особено ако целта е била да изглеждаш различно, мигновено те вкарва в кюпа с милиони други такива хора. Голите снимки пред огледалото? Дори нямат нужда от коментар.

А ти правиш ли порно?

Вече не малко гей мъже правят професионално или аматьорско порно. Причините са различни. На някои постоянно им се прави нещо ново, други виждат, че това дава усилвател на егото им, защото голите снимки пред огледалото вече са набрали своя максимум от харесвания, а и все пак, всеки може да има тон голи снимки, но не всеки участва в порно. Порното е нещо чудесно и всички ние го харесваме, дори имаме нужда от него. Но една порно сцена може да бъде толкова уникална, колкото епизод в Дързост и Красота, опитващ се да се отличи от останалите 7 895 епизода.

Грижа за твоето здраве = хубав стереотип

Стереотипността, към която много гей мъже се стремят често е неосъзната. Статистически, към този момент, е по-вероятно да си по-близо до уникален, ако се ваксинираш срещу хепатит А и B, HPV, и регулярно (на всеки 3 или 6 месеца) се тестваш за всички сексуално предавани инфекции. Много хора не осъзнават, че сексуалното здраве не се изчерпва с бърз тест за ХИВ. Вече отбелязахме, че при гей мъжете, живеещи с ХИВ, се наблюдава засилен интерес относно здравето им. Това по-близко до уникално поведение, все още е рядкост сред широката гей общност в България, защото сексуалното здраве все още не се възприема като „секси“, „гот“, „различно“ и „уникално“. И моментът, в който то стане именно такова, вече няма да е уникално.

Бъдещето винаги би могло да е светло

Но превръщането на сексуалното здраве и образование в нещо статистически посредствено е страхотна идея. Определено се опитай да бъдеш стереотипен по този начин, това помага и на теб и на гей общността.

Отделно, независимо дали искаме до го признаем, всичко е до приоритети:

„Искам да се ваксинирам срещу HPV, знам че може да доведе до рак на ануса или генитални брадавици, които трудно се махат, но ваксината е скъпа и предпочитам да изхарча тези пари за татуировка, поредния шопинг в мола и нов телефон“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here