Мнение | Не харесвам ChemSex, уважи казаното и не ме манипулирай

0
561

Какво е ChemSex?

Някои гей мъже употребяват наркотици по време на секс (ChemSex) с цел увеличаване на сексуалното удоволствие и самочувствие по време на акта.

Независимо дали е само попърс или пък смъртоносното “G“, ChemSex вълната е заляла гей общността.  

Това не бива да звучи осъдително

Всеки има правото да практикува секс както пожелае. Много гей мъже си падат по ChemSex, очевидно го правят и това е ОК.

Но има случаи, в които той казва: „не харесвам ChemSex”

ти: „няма проблем, ще ползваме само попърс“

той: „е да, но попърс се води ChemSex”

ти: „не се притеснявай, само аз ще го ползвам“

той: „но това пак прави секса между нас ChemSex”

ти: „значи няма да правим секс“

Това е неприятна ситуация, в която има елемент на манипулиране и която може да накара човека, с който общуваш, да се чувства зле, защото не харесва наркотици.

Наистина ли част от реалността в гей общността е такава, че даден човек трябва да се чувства неприятно, защото не ползва наркотици?

Това е сериозен проблем

Пресъздадената ситуация показва, че може да си пристрастен към конкретния вид секс. Ако не си съгласен на компромиси, това означава, че си силно пристрастен към ChemSex и вероятно имаш нужда от помощ.

Защо ChemSex е тенденция и защо на много гей мъже им е трудно да се отскубнат?

Животът на гей мъжа не е лек. Дори в най-развитите страни. Хомофобската среда – училище, университет, на работа – играе брутална роля и често е по-силна от това, че даден гей мъж е разкрил своята сексуална ориентация пред родители и приятели. Разкриването често не е достатъчно за комфорт. Малко по малко мъжът намира своята среда и е сред хората, с които винаги е искал да бъде, но средата може да започне да го променя и манипулира.   

С какъвто се събереш, такъв ставаш

Манипулирането е доста просто и неосъзнато, подобно е на това, че пропушваш на 14, защото си в компания на хора, които вече пушат. Пушенето е буквално най-вредният човешки навик и убива всеки втори свой клиент, но повечето пушачи избирателно игнорират тази информация.

Не е по-различно с ChemSex или всяко друго пристрастяване. Практикуването на секс под влиянието на наркотик звучи страхотно на теория, ти си по-отпуснат, по-малко стеснителен, имаш по-малко задръжки, рецепта за страхотен секс.

Реалността говори на друг език

Тази практика може да се превърне в пристрастяване от което да ти е много трудно да се отскубнеш. ChemSex навикът може да те преобрази като човек, да изгубиш приятели, да попаднеш в ситуация, в която да не можеш да формираш нови и здрави връзки. Може да бъдеш изнасилен. Има и случаи на смърт от предозиране с “G”, например.

Ако смяташ, че имаш проблем с ползването на наркотици по време на секс, силно те съветваме да се обърнеш към психолог или психотерапевт.

Ако не ползваш наркотици и се намираш в ситуация, в която смяташ, че даден човек или група от хора се опитват да те накарат да употребиш наркотици преди или по време на секс, откажи директно.

Твоето сексуално здраве

Шансът за инфектиране с ХИВ или с която и да е от сексуално предаваните инфекции (СПИ) по време на ChemSex се увеличава многократно, защото падат много – понякога всякакви – задръжки.

Ако правиш ChemSex, дори това да е изключително рядко, силно препоръчително е да се тестваш за ХИВ и СПИ на всеки 3 месеца.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here