ХИВ и грип | ваксината против грип е важна за хората, живеещи с ХИВ

0
1006
ХИВ и грип
ХИВ и грип

Грипният сезон е неприятен, но комбинацията от ХИВ и грип е още по-неприятна. Хората, живеещи с ХИВ, са изложени на висок риск от сериозни усложнения, свързани с грип. Освен това, грипните симптоми могат да се удължат. Рискът от усложнения, свързани с грип, е по-висок за някои ХИВ-позитивни хора. Доказано е, че ваксинацията с грипната ваксина предизвиква имунен отговор срещу грипни вируси. След като грипът може да доведе до сериозни заболявания, както и смърт, силно се препоръчва ежегодната грипна ваксинация за хората, живеещи с ХИВ.

Живея с ХИВ, кога е добре да си поставя противогрипната ваксината?

Препоръчително е противогрипната ваксина да бъде поставена след като:

1) започнеш терапията за ХИВ

2) твоят вирусен товар е вече неоткриваем

3) твоят брой CD4 клетки е над 200

ХИВ и грип – кой е най-добрият начин да се предпазя от второто?

Противогрипната ваксина е най-добрата защита срещу грип! Не само хората, живеещи с ХИВ, трябва да се ваксинират срещу грип, а всички хора. В световен мащаб, инфлуенца (грип) убива между 290 000 и 650 000 всяка година, според Световната здравна организация. Повечето от тези смъртни случаи са щели да бъдат предотвратени от ваксинацията против грип.

Ако вече имам грип, как да се лекувам?

Ако смяташ, че имаш грип или простуден вирус, не пий антибиотици. И инфлуенца (грип) и настинките, са вирусни заболявания. Антибиотиците нямат никакъв ефект върху вирусни инфекции (като грип); ползват се само за бактериални инфекции (като пневмония).

При наличие на грип, трябва да приемеш антивирусното лекарство възможно най-рано. Не изчаквай да се подобриш, а приеми медикамента веднага.

Антивирусните медикаменти с реално действие против грип са само два – озелтамивир и занамивир (продават се като Тамифлу, Реленца, Ремантадин). Единият от тези два медикамента, трябва да се приеме в първите 36 часа от старта на заболяването, иначе няма да има никакъв ефект.

Не се самолекувай и не ползвай лекарства, които не са специфичните медикаменти против грип, само ще си хвърлиш парите на вятъра.

Алтернативната медицина не помага срещу грип. Забрави за идеята, че чай, чесън, мед, хомеопатия, мултивитамини и подобни неща ще те излекуват от грип.

Ваксинирах се против грип, защо се разболях?

Противогрипната ваксина те предпазва само от инфлуенца (грип), но не и от други простудни вируси (риновируси, коронавируси). Напълно възможно е да си бил инфектиран с друг вирус, а не с грип. Разликата между двете е голяма, грипът може да убие в рамките на 48 часа.

Веднъж имах грип, бях два дни на легло и се оправих. Защо ми е да се ваксинирам?

Честито, твоят организъм е успял да се пребори с вируса. Стотици хиляди хора умират именно в рамките на тези два дни, в които ти си бил закован за леглото. След като инфектирането с грип вече се е случило, именно тези два дни са критични по отношение на това дали ще живееш или не. Считайки факта, че ХИВ и грип е неприятна комбинация, поради наличието на две инфекции, а не една, Тази кризисна ситуация е най-добре предотвратена от ваксината срещу грип.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here