Гей мъже, които ползват PrEP против ХИВ, не са курви, а герои

0
1375
Гей мъже
Гей мъже

Забелязват се притеснителни тенденции по засрамване на гей мъже, които ползват PrEP. Защо ни е този морализъм относно PrEP, считайки неоспоримата наука?

Таблетката PrEP е, меко казано, РЕВОЛЮЦИОННА в сексуалното здраве. Гей общността трябва да говори за тази таблетка не само толкова регулярно, колкото се говори за презервативите, но дори по-често.

PrEP (преекспозиционна профилактика) е хапчето, което при правилна употреба, те защитава по-успешно от ХИВ, отколкото презервативите.

CDC Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ обновиха своите статистики това лято. След Неоткриваемия вирусен товар на ХИВ-позитивен партньор (100% защита от инфектиране с ХИВ за ХИВ-негативен човек), следващото най-добро нещо е PrEP (99% защита). Презервативите са най-долу сред техниките за предпазване от ХИВ. Те са ефективни и сами по себе си, уникално постижение на човешката раса, но на презерватива му липсва онази специфична характеристика – овластяването.

За какво овластяване говорим?  

Таблетката PrEP е изпита от теб, властта е твои ръце, не зависиш от това дали презервативът:

  • е поставен или не от партньор
  • се е скъсал
  • е сложен правилно
  • е скъсан / свален нарочно
  • се е изхлузил
  • и други ситуации, над които нямаш контрол

Следователно, колкото и странно да звучи първоначално, PrEP редовно е сравняван с хапчето против забременяване. То е изпито и даденият проблем – дали ще ползваме презерватив, той с ХИВ ли е, както и други ХИВ-свързани притеснения – е решен предварително. Именно заради това, достъпът до PrEP трябва да бъде разглеждан като човешко право. Ограниченият достъп до PrEP е равен на ограничени човешки права в сферата на сексуалното здраве. Представи си свят, в който опаковка от 30 презервативи струва над 100 лв. Цената на PrEP трябва да падне драстично. Най-добре ще бъде, ако PrEP е напълно безплатен, както е в Норвегия, Шотландия, Франция, Германия и др. държави по света.

Онези гей мъже, които ползват PrEP, са се вслушали в неоспоримата наука, че хапчето действа. Това им позволява да правят секса, който харесват, без да имат горните притеснения. Те са минали през досадния процес да си поръчват PrEP чрез чуждестранни сайтове, да чакат доставката и след това да минават през този процес отново и отново.

Това са информирани хора, които имат добър контрол над важна част от сексуалното си здраве, контролът срещу ХИВ – заболяване за което няма нито лек, нито ваксина.

Браво на всеки, който ползва PrEP и се придържа към него!

Трябва да се радваме на тези гей мъже, не де ги наричаме курви.

Впрочем, ако „курва“ означава, човек, който харесва секс и то с различни партньори, твърде вероятно е да се намираме в ситуация на „крадецът вика: дръжте крадеца!“.

Без морализъм от страна на хора, които тайно също са „курви“, или завиждат съзнателно или не на онези, които определят като „курви“, ок?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here