Наука | Антиретровирусна терапия (АРТ) за ХИВ с ултра дълго действие?

0
798

Към днешния ден, всеки човек, който живее с ХИВ, трябва да приема минимум една таблетка всеки ден, без изключение.  

HIVplusmag напомнят за уникалното проучване, публикувано в Nature Communications, показващо обещаващи резултати след научни проучвания с животни за имплант с изключително удължено действие. Той може да се използва за третирането на ХИВ и драматично да намали дозировките, които всеки пациент с ХИВ приема.

За период от седем години, изследователи от Университета на Северна Каролина (Chapel Hill) тестват шест индивидуални антиретровирусни лекарства чрез инжекционен имплант, съдържащ органичен разтворител, полимер и специфичните лекарства за лечение на ХИВ.

Данните показват, че и шестте лекарства са били освободени от импланта на ефективни нива за “продължително време, вариращо от един месец до година” според Medical Express.

Имплантът действа, като първо придобива формата на „мед, подобна на течност“, обясняват изследователите, която в крайна сметка се превръща в твърда форма след като се имплантира. Оттам разтворителят дифузира в тялото, оставяйки след себе си полимера и лекарството. Тази комбинация, варираща според медикамента, който се инжектира, определя периода от време, за който лекарството се освобождава в кръвоносната система.

По този начин прилагането на инжекционно средство позволява бързото му отстраняване и предотвратява оставането на остатъчни лекарства в системата, което е недостатък, който се случва при сегашното разработване на лекарства с продължително действие. С по-нататъшни проучвания и одобрение на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) в близко бъдеще този вид технологии значително ще промени начина, по който ХИВ се лекува дългосрочно.

“Ние сме първите, които използват този метод на доставка с множество антиретровирусни лекарства”, казва Рахима Бенхаббър, доктор по медицина и автор на проучването. “Провеждането на лечение за профилактика на ХИВ, което се състои от инжекция веднъж или два пъти годишно, би оказало невероятно въздействие за пациентите.” Тя добави: “Тази технология не е обещаваща само за ХИВ, но за всякакъв вид състояние, което изисква ежедневен прием на лекарства. Говорим за безопасна, подвижна, дълготрайна инжекция, която отнема тежестта от спазването на дневен лекарствен режим. ”

Говорейки за инжекции с дълготрайно действие, припомняме, че в края на 2019 година се очаква Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) да одобрят ежемесечната инжекция (каботегравир + рилпивирин), която ще е реалното начало към драматично подобрения живот за хората, които живеят с ХИВ. Ежемесечната инжекция ще смъкне приема на антиретровирусната терапия до 12 дози на година, на фона на сегашните 365 дози (всеки ден) на година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here