WTF | Аз ползвам PrEP, но ти щом си с ХИВ, няма как да правим секс

0
775

Гей мъж, който ползва PrEP, но успоредно с това дискриминира гей мъжете, живеещи с ХИВ, които са на терапия и с Неоткриваем вирусен товар, е неинформиран човек.

Както вече много пъти е отбелязвано, хората живеещи с ХИВ, които имат неоткриваем вирусен товар, не могат да предадат ХИВ по сексуален път:

  • дори да не се ползват презервативи
  • дори другият партньор да не ползва PrEP

Но ако се намираме в ситуацията, в която този, който твърди, че ползва PrEP (защитен от ХИВ) дискриминира ХИВ-позитивени хора с Непредаваем ХИВ (защита от предаването на ХИВ по време на секс), това е абсурдно.  

Такива недоразумения не бива да се случват. Но ги има. Защо?

Оказва се, че има случаи в които гей мъже твърдят, че ползват PrEP с цел да правят секс без презерватив, но реално не пият PrEP.

Това е неприятна ситуация, която трябва да накара всички нас да се зачудим какво се случва. Какво кара дадения човек да твърди, че ползва PrEP, реално да се окаже, че не ползва PrEP, но успоредно с това да дискриминира хора с Непредаваем ХИВ?

Разковничето на проблема може да е лоша образованост по темите ХИВ, PrEP и Н=Н, или редовното „на мен ХИВ няма как да ми се случи“.

Ами… случва се. ХИВ е нужно да се случи само веднъж и вирусът остава в твоето тяло, поне към този момент, защото все още няма лек.

Ако не си почнал PrEP, започни PrEP. Ако не си знаеш ХИВ статуса, тествай се за ХИВ веднага. Ако не си сигурен какво е Н=Н, незабавно прочети този линк. Но определено престани да дискриминираш хората от своята общност на база ХИВ статус, след като си необразован по темата.

Странно е когато хора, практикуващи секс на голо, решават да дискриминират други на базата на техния ХИВ статус.

Тази година, порно актьорът Dante Thick, който прави секс без презерватив в доста порно сцени, беше уволнен от Next Door Studios заради коментара относно ХИВ:

„Не искам да работя с никого, който е неоткриваем или откриваем.”

Подобно изказване е нелепо, особено след като идва от човек, който е в порно индустрията и очевидно прави секс на голо в свои порно сцени.

Не бъди като Dante Thick. Неоткриваем ХИВ = Непредаваем ХИВ!