HPV не дискриминира по полови органи. Къде са имунизациите за момчета и мъже?

0
464

HPV предизвиква 5% от раковите заболявания по света.

Човешкият папиломавирус може да доведе до рак на ануса, маточната шийка, гърлото, езика, пениса, врата, главата и др.

Независимо от факта, че HPV е най-често срещаната сексуално предавана инфекция, повечето здравни системи по света, включително и тази в България, тотално изключват момчетата и мъжете от диалога за HPV. Това е особено вредно за гей мъжете, защото сред гей и бисексуалните мъже се случва секс между неваксинирани против HPV партньори.

Все още се игнорира информацията, че HPV не дискриминира по полови белези. С други думи, вирусът инфектира всички хора по света, не само момичета и жени.

Докато HPV в буквален смисъл убива жени от рак на маточната шийка, вирусът е не по-малко проблематичен и за мъжете. Не само това, странно минималният диалог по темата HPV, секс и ракови заболявания е още по-оскъден при мъжете. И да, сред гей мъжете също.

Нито българската здравна каса или министерство на здравеопазването, нито родителите, трябва да виждат HPV като инфекция, която предпочита жените. На първо място, това е най-вече фактически грешно разсъждаване, а след това, вредно за общественото здраве мислене.

Отговорната здравна система ще информира родителите, че тяхното дете трябва да бъде ваксинирано против HPV и че тези ваксини предпазват от няколко вида рак.

Част от страните, в които вече се прилагат имунизации против HPV и за момчета, включват САЩ, Канада, Обединеното кралство, Австралия, Ирландия, Нова Зеландия, Южна Корея.

Обединеното кралство предлага HPV ваксината напълно безплатно на всички гей и бисексуални мъже до 45 годишна възраст, включително.

HPV ваксината е оптимално ефективна, когато е поставена преди човек да започне да практикува секс. Следователно, препоръчително е имунизацията да се осъществи в диапазона 9-13 годишна възраст.

Дори човек вече да има определен HPV тип в организма си, ваксинирането продължава да е препоръчително и логично, защото HPV ваксината предпазва от четири различни типа на инфекцията.