Министерството на здравеопазването: 19% спад в броя новооткрити случаи с ХИВ в България

0
880

На 29 ноември Министерството на здравеопазването на България направи своето регулярно прессъобщение преди Световния ден за борба с ХИВ/СПИН за броя новооткрити ХИВ случаи за годината към този момент.

Данните сочат, че има забележително по-малко нови потвърдени случаи на ХИВ инфекция през 2019, сравнено с 2018.

2018 беше рекордна в историята на България – 311 случая за годината, като 269 от тях бяха потвърдени към 28 ноември 2018.

По същото време тази година (29 ноември 2019) потвърдените са 218 или 49 души по-малко новооткрити за годината до сега, сравнено с миналата.

Чакаме с любопитство да приключи 2019 и да видим дали крайният потвърден брой ще достигне 241 новооткрити лица с ХИВ, което е финалната цифра от 2017 година.

Министерството също твърди, че 97% от хората, които се проследяват в петте сектора по ХИВ/СПИН в България, приемат АРТ (антиретровирусна терапия). Озадачаващо е защо институцията не отбелязва колко от тези 97% са достигнали неоткриваем вирусен товар. Вирусната супресия е един от ключовите маркери за измерването на успеха на връзката лекар-пациент и адекватността на здравната ни система.

Постигането на неоткриваем ХИВ е целта на АРТ, защото тогава здравето на пациента се завръща, той може да живее един нормален и продуктивен живот и последно, но не по значение, той не може да предаде ХИВ по сексуален път, дори ако не се ползват презервативи.

Сравнявайки прессъобщенията на министерството от 2018 и 2019, едно нещо прави странно впечатление: и за двете години, здравната институция твърди, че общият брой на хората, които са се тествали за ХИВ в държавата, е идентичен – 242 000. Посрещаме това изказване с голяма доза скептицизъм, защото шансът цифрата да е напълно еднаква за две поредни години е изключително слаб.