Трябва ли да разкрия своя ХИВ Непредаваем статус преди секс?

0
1081

Казано накратко:

Не. Ако живееш с Непредаваем ХИВ, шансът да предадеш ХИВ по време на секс е равен на нула.

Казано в детайли:

Взаимоотношенията между хората са един от най-сложните феномени и включват широка гама от емоции и чувства, които често са по-силни от факти и научен консенсус като Неоткриваем = Непредаваем.

I. Първо и най-вече, стигмата спрямо хората, живеещи с ХИВ е все още жива и съвсем функционираща. Като оставим стигмата настрана, ти не си длъжен да разкриваш своя ХИВ статус. Ако живееш с Непредаваем ХИВ (ти си започнал прием на антиретровирусна терапия, достигнал си неоткриваем вирусен товар и се придържаш към терапията), ти не можеш да предадеш ХИВ по време на секс. Научният консенсус ясно казва, че статистически шансът е равен на нула.

Следователно, ако получиш редовния малоумен въпрос „чист ли си?“ – съвсем гордо можеш да кажеш „да, чист съм“.

Ако въпросът е конкретен, тоест: „какъв е твоят ХИВ статус?“ – тогава е добра идея да кажеш: „Неоткриваем съм“, „с Непредаваем ХИВ съм“ и др.

II. Той настоява за секс без презерватив и не говори за ХИВ преди това

Отново, ти си с Непредаваем ХИВ. Ако инициативата за секс на голо идва от негова страна и не само това, но не са зададени никакви въпроси предварително, ти не си длъжен да разкриваш своя ХИВ статус, считайки факта, че в твоя случай не можеш да предадеш ХИВ при секс без презерватив.

III. Хвърлен камък, казана дума

Сексът без презерватив вече се е случил и едва след това той ползва често срещащата се фраза след секс без презерватив „аз забравих да питам, ти си чист, нали?“

Тук попадаме в много странна ситуация. Той ти е седнал на чепа или пък е почнал да те праска без презерватив. Сексът приключва и едва тогава той започва с въпросите. Това е тъпо от негова страна. Но в случая по-важният си ти. Ако попаднеш в такава ситуация, не преставай да бъдеш наясно с факта, че ти живееш с Непредаваем ХИВ и не си изложил човека, с който си правил секс, на риск от инфектиране с ХИВ. Ако смяташ, че си с по-скоро кадърен човек и в безопасна ситуация и място, вероятно е възможно да разкриеш своя ХИВ статус в такъв момент. Но определено помисли добре.

Ако според теб човекът не е достатъчно образован по темата и/или ситуацията не е съвсем благоприятна, по-добре е да кажеш „да, чист съм / всичко е ОК“ или нещо от сорта, защото не е изключено в такъв момент да има грозни думи и дори агресия.