Коронавирус (COVID-19) и Хората Живеещи с ХИВ?

0
1208

COVID-19 официално беше обявен за пандемия от Световната здравна организация преди няколко дни.  

Необходимо е да поговорим за този вирус в контекста на ХИВ и хората, живеещи с ХИВ.

Авторитетната Британска асоциация по ХИВ (BHIVA) излезе със следното становище на 27 февруари 2020:

„BHIVA получи запитвания за относно коронавирус, COVID-19, при хора с ХИВ.

Засега няма доказателства, които да определят дали хората с ХИВ са изложени на по-голям риск от придобиване на COVID-19 или тежко заболяване. Основните фактори за смъртност към днешна дата се отнасят към възрастни хора и хора, със съпътстващите заболявания, като бъбречно заболяване и диабет. Някои групи със сравнително по-ниска имунна супресия, като много младите и бременни жени, изглежда не са изложени на по-висок риск от усложнения, въпреки че анализираните данни са оскъдни. Public Health England съветва лекарите да внимават относно възможността за нетипични признаци при имунокомпрометирани пациенти.

BHIVA препоръчва:

[…]

Гарантиране, че хората с ХИВ са получили грипна и пневмококова ваксинация […].”

Други лидери в общественото здравеопазване, като CDC (Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ) отбелязват, че маските не са особено ефективна превантивна мярка срещу коронавирус. Данните към този момент сочат, че най-ефективните методи са:

  • Често миене на ръце със сапун и вода в продължение на най-малко 20 секунди, особено след посещение до тоалетната; преди ядене; след издухване на носа, кашляне или кихане.
  • Избягване на докосването на очите, носа и устата с немити ръце.
  • Покриване на кашлицата или кихането с кърпичка, след което тя да бъде хвърлена в кошче за боклук.

Преди няколко часа, българското правителството внесе искане за извънредно положение, заради коронавирус.

Здравни експерти от различни точки по света силно вярват, че драстичното намаляване на контактите между хората може сериозно да намали разпространението на вируса и да помогне на света да се пребори с пандемията по-бързо.