ХИВ терапията лопинавир/ритонавир не лекува COVID-19

0
933

Имаше голям брой статии преди няколко седмици относно антивирусния потенциал на определени ХИВ медикаменти срещу коронавирус.

Според първото по-голямо проучване, обаче, антиретровирусната комбинация лопинавир/ритонавир се оказва неефективна при тежко болни пациенти от COVID-19, докладват учени от Китай.

„Никаква полза не се наблюдава“, пишат изследователите.

Директен цитат от публикуваното заключение на проучването в The New England Journal of Medicine :

„При хоспитализирани възрастни пациенти с тежък Covid-19 не се наблюдава полза при лечение с лопинавир-ритонавир извън стандартните грижи.“

Проучването тества лопинавир/ритонавир комбинацията, доста стара терапия за контролирането на ХИВ инфекция.

Новите открития включват проучване сред 199 човека, на възраст от 48 до 68 години, които са хоспитализирани в болница Jin Yin-Tan в Ухан, Китай и са тежко болни в резултат на инфектиране с новия коронавирус.

В продължение на 14 дни половината от пациентите са получавали стандартни грижи самостоятелно, а на другата половина са назначени антивирусните лекарства плюс стандартни грижи. Стандартната грижа включва обичайните практики за контрол на пневмония, включително кислород, ако е необходимо, и други лекарства, необходими за поддържане на стабилност и комфорт на пациентите.

Лопинавир/ритонавир нито съкращава заболяването, нито предотвратява смърт.

От друга страна, това е доказателство, че могат да се правят полезни проучвания, дори в разгара на пандемията.