Гей мъжете в България вече имат #HIVplanZERO

0
1046

Инициативата #HIVplanZERO на фондация АЙВЪР (100% фокус върху здравето на гей мъжете) е факт!

Кампанията предлага първия по рода си в България toolkit, който ясно и на разбираем език синтезира за гей/би мъжете всички опции, с които разполагаме, за да смъкнем новите ХИВ случаи в общността до нула. Това е една реална възможност, защото вече всички световни методи за ХИВ превенция са налични в нашата държава.  

Най-добри практики

Инициативата следва най-добрите практики на лидера в борбата срещу ХИВ във Великобритания, 56 Dean Street, като ги адаптира за ситуацията в България.

Без държавно или общинско финансиране

#HIVplanZERO се случва чрез подкрепата на ViiV Healthcare, Positive Action grant и ще се осъществи в продължение на 12 месеца.

Какво е новото?

На много от гей мъжете в България, от години насам, им е пределно ясно, че кондомът (презервативът) не е единственото средство, което предпазва от ХИВ.

Конструктивен диалог

Благодарение на успешна комуникация между ХИВ клиниките в Пловдив и София, и фондация АЙВЪР, в България вече има регламентирано изписване на двата най-нови играча в ХИВ превенцията – PrEP (пре-експозиционна профилактика) и PEP (пост-експозиционна профилактика).  

Също така, гей общността вече е наясно с факта, че ХИВ-позитивен човек, който се придържа към своята терапия, не може да предаде ХИВ по сексуален път, дори да не се ползват кондоми (Неоткриваем = Непредаваем).

Общност без ХИВ стигма

Считайки факта, че разполагаме с всички методи, за да смъкнем новите ХИВ случаи до нула, сега е моментът да покажем един на друг, че сме общност в която хората общуват и си споделят важна информация, от която зависи физическото и ментално благосъстояние на всички.