Тимъти Рей Браун – първият човек излекуван от ХИВ, почина от левкемия

0
1047

снимка: Facebook

Берлинският пациент, за който света в последствие разбира, че се казва Тимъти Рей Браун, е еднорог по много причини.

Тимъти е първият човек, който е излекуван от ХИВ

Браун се намира в екстремна ситуация, когато разбира, че освен с ХИВ, той живее и с левкемия. През 2007-ма година, Геро Хутер – неговият доктор в Берлин, предлага животозастрашаваща и експериментална трансплантация на костен мозък, чрез която се надява с един куршум да убие два заека. Лекарят на Тимъти намира донор, който има рядката генетична мутация CCR5-delta32, която блокира навлизането на ХИВ в клетките.

Процедурата е успешна, а като резултат Тимъти е излекуван и от ХИВ и от левкемия!

Но левкемията се завръща през 2019-а година.

Реална надеждна за окончателен лек за ХИВ

Науката реално вижда черно на бяло, че ХИВ може да бъде изчистен от тялото. Процедурата, през която Браун преминава, е изключително рискова и процесът може да доведе до смърт. Следователно такъв вид трансплантации не са пътят към лек за ХИВ. Независимо от това неговият случай дава надежда на учените и години по-късно през март 2019-а разбираме за Лондонския пациент, Адам Кастильохо, който също е излекуван от ХИВ чрез подобна процедура.  

Доброто сърце на Браун

Тимъти не само че разкрива самоличността си, след като света започва да говори за „берлинския пациент“, но той редовно посещава семинари, конференции и международни форуми за ХИВ/СПИН, научни и обществени, за да разкаже на всички, че излекуването на ХИВ не само е възможно, но е и факт. Когато Браун разбира за лондонския пациент, той споделя, че се радва, че вече не е единственият човек, излекуван от ХИВ.

Браун е роден на 11-и март 1966-а година в Сиатъл, САЩ и умира на 29-и септември 2020 година в Палм Спрингс, САЩ.

Тимъти Рей Браун живее открито като гей мъж още от гимназиалните си години и активистката му дейност започва в ACT-UP.