Програма АЙВЪР – безплатен и анонимен ХИВ тест в цяла България

0
1324

Ще осъществим #HIVplanZERO в България само когато всеки гей/би мъж в страната, независимо от възраст, разбере своя ХИВ статус:

  • ХИВ-негативен = нямаш ХИВ
  • ХИВ-позитивен = имаш ХИВ

Следователно, фондация АЙВЪР стартира мащабна кампания за безплатно и анонимно тестване за ХИВ инфекция в цялата страна.

ХИВ и гей/би мъжете (и не само)

Гей/би мъжете по света са диспропорционално афектирани от ХИВ, защото инфекцията се предава по-лесно по време на необезопасен анален секс (без кондом / PrEP / PEP / Неоткриваем ХИВ статус на партньор). Всеки човек, гей/би или хетеро, който е практикувал или практикува анален секс, дори изключително рядко, е редно да разбере своя ХИВ статус.

SARS-CoV-2 (COVID-19) не е единствената вирусна инфекция която тероризира света

COVID-19 пандемията е опреснителен фактор, че по целия свят, в това число и България, все още има ХИВ епидемия вече почти 40 години. За разлика от ситуацията с COVID-19, ХИВ безспорно е вирусната инфекция с най-голяма стигма, което обезсърчава много хора от изследване за ХИВ.

Най-сигурният начин да се справим с ХИВ епидемията?

Когато всеки човек в България разбере своя ХИВ статус. Хората с положителен резултат започнат терапия, а хората с отрицателен резултат направят всичко възможно да продължават да имат отрицателен ХИВ резултат при всяко следващо тестване.

Гей/би мъжете не са наясно с факта, че има безплатна ХИВ терапия

Антиретровирусната терапия (АРТ), която действа като поддържащо лечение за ХИВ инфекция, е налична в България и се предоставя безплатно за всички. Независимо от факта, че винаги е било така, все още твърде много хора реагират с учудване, когато получат тази информация или признават, че или никога не са искали да задават този въпрос или табуто около ХИВ/СПИН ги е държало настрани от задаването на този въпрос.

Придържането към ХИВ терапията смъква количеството вирус в тялото до неоткриваемо ниво, ситуация, в която ХИВ не може да се предаде по време на секс.

#HIVplanZERO се осъществява с финансовата подкрепа на ViiV Healthcare, Мерк Шарп и Доум България, Janssen – Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson и ГлаксоСмитКлайн.