Днес е световният ден за борба с ХИВ/СПИН. Къде сме?

0
653

Поредна година, пореден Световен ден за борба с ХИВ/СПИН.

Още една година без лек (стерилен или функционален) за ХИВ.

Нови 12 месеца без ваксина за ХИВ.

Поредна година, в която светът се държи така, сякаш ХИВ и СПИН се случват само в определени дни.

Няколко фармацевтични гиганта вече разполагат с ваксини срещу SARS-CoV-2 / COVID-19 – разработени и изпитани за по-малко от 11 месеца. Коронавирусите са по-семпли от ХИВ, но все пак, защо не прилагаме същия интерес за ваксина против инфекцията, която е с нас вече почти 40 години?

Според прессъобщението на Министерството на здравеопазването:

В България 98% от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия.“,

но за поредна година министерството не споделя какъв процент от хората, които са на терапия, са с неоткриваем вирусен товар. Странно.  

Тази година надслов на Световния ден за борба с ХИВ/СПИН е:

„Глобална солидарност, гъвкави услуги“,

интересно, считайки факта, че от 38 милиона души, живеещи с ХИВ по света, едва 26 милиона имат достъп до антиретровирусна терапия (АРТ), поддържащото лечение за ХИВ.

Има обективно добри новини

Наблюдава се тенденция за намаляване на новите случаи на ХИВ инфекция в страната за поредна година. По инициатива на фондация АЙВЪР, от октомври 2019 в трите най-големи града в България – София, Пловдив и Варна – вече се продава PrEP в определени аптеки. От пролетта на 2020 в Пловдив и София вече има канален ред за изписване на PrEP и PEP – двете профилактики доказано предпазват от ХИВ.

Моят ХИВ статус трябва да бъде ежедневен надслов

Ако всеки човек по света знае своя ХИВ статус, той може да предприеме действия след това: да вземе нужните решения, за да остане ХИВ-негативен или да започне терапия, ако е ХИВ-позитивен.

Не знаеш своя ХИВ статус? Изминали са 30 дни от рисков секс?

Тествай се безплатно анонимно за ХИВ в удобен за теб център, кликни тук!

Неоткриваем ХИВ = Непредаваем ХИВ

Никога не забравяй, ако живееш с ХИВ и се придържаш към своята терапия, ти не можеш да предадеш инфекцията по време на секс. Ако си ХИВ-негативен и познаваш човек, който живее с ХИВ, поговори с него.