Факти: хепатит C е вирус, който може да причини рак

0
730

Хепатит C вирус (HCV) е инфекция, която основно вреди на черния дроб. Заедно с хепатит B, хепатит C е водеща причина за чернодробна цироза и рак на черния дроб по света.

Хепатит С е кръвен вирус

Най-често срещаните начини на заразяване с хепатит C са:

  • употреба на инжекционни наркотици
  • опасни инжекционни практики
  • опасни здравни грижи
  • преливане на непроверена кръв и кръвни продукти
  • сексуални практики, които водят до излагане на кръв

Гей/би мъжете и хепатит C

За съжаление, данни от последните няколко години демонстрират, че хепатит C може и се предава чрез анален секс без кондом. Също така, в гей общностите се наблюдава т.нар. ChemSex вълна – употреба на наркотични вещества по време на секс. Тази практика увеличава риска от инфектиране с хепатит C, както и с всички други сексуално предавани инфекции.

Хепатит C също е епидемия

Предполага се, че в България между 70 000 и 80 000 души са инфектирани с хепатит C. По данни на СЗО, около 71 милиона души по света живеят с хроничен хепатит C. Тези цифри превръщат инфекцията в изключително сериозен здравен проблем.

Вирус, а не бактерия

Антибиотиците лекуват единствено и само бактериални инфекции (сифилис, бактериални пневмонии, гонорея и много др.), но нямат никакъв ефект върху вируси, какъвто е хепатит C.

Единствено тест за хепатит C може да определи дали имаш или нямаш хепатит C

Подобно на ХИВ, единствено специфичните тестове за хепатит C и антитела за хепатит C могат да определят дали си носител (или не) на вируса.

Вече има лек за хепатит C, наистина!

Ненужното отлагане на тест за хепатит C е загуба на нерви, време и енергия, особено след като по света, в това число и България, вече има директно действащи антивирусни средства (ДДАС), които в над 95% от случаите окончателно изчистват тялото от хепатит C.

Тествай се безплатно и анонимно за хепатит C

Можеш да се тестваш безплатно и анонимно за хепатит C в над 180 центъра в България. За да си харесаш удобен за теб адрес, кликни тук.