Гей и бисексуалните мъже и взаимоотношенията им с хепатит C

0
778
гей би мъже и хепатит C

Гей, бисексуалните и другите мъже, които правят секс с мъже, живеят в по-голям риск от инфектиране с вирусен хепатит. Хепатит А, В и С са заболявания, които засягат черния дроб. Много мъже не са ваксинирани срещу хепатит А и В, въпреки че е налице безопасна и ефективна комбинирана ваксина от години насам.

Няма ваксина за хепатит C

Шансът за заразяване с хепатит C e по-висок сред гей, бисексуални и други мъже, които правят секс с мъже. Това е заради потенциално високорисково поведение като инжектиране на наркотици и други дейности, които водят до контакт с кръв. Въпреки че няма ваксина за хепатит С, има нови, ефективни лечения. Всички терапии, които окончателно изчистват вируса от тялото са налични в България и се предоставят безплатно чрез НЗОК.  

Как се разпространява хепатит С сред гей и бисексуалните мъже?

Принципно, хепатит С се разпространява чрез контакт с кръвта на човек, който е носител на вируса. Обикновено чрез споделяне на игли, спринцовки или друго оборудване за инжектиране на наркотици. Хепатит С може да се разпространява и чрез поставяне на татуировки и пиърсинг на тялото с нестерилни инструменти.

Специфичното за гей/би мъжете е, че хепатит С може да се разпространи и чрез сексуален контакт. Наличието на сексуално предавани инфекции (СПИ) като ХИВ, секс с множество партньори или груб секс може да увеличи шанса даден човек да се инфектира с хепатит С.

Употребата на психоактивни вещества по време на секс значително усилва шанса от практики, които могат да доведат до заразяване със сексуално предавани инфекции.

Гей и бисексуалните мъже, които все още не са се тествали за хепатит C?

Независимо дали се идентифицираш като гей/би мъж или не, силно препоръчително е да знаеш своя хепатит C статус. Всеки човек на 18+ в света е редно да се изследва за инфекцията поне веднъж в живота. Тествай се безплатно и анонимно за вируса на удобен за теб адрес, където и да е в България, като кликнеш тук.