Секс и съгласие: хепатит C, ХИВ, твоето здраве и достойнство

0
643
секс и съгласие
секс и съгласие

Не се говори достатъчно или почти изобщо за даването на съгласие преди и по време на секс сред гей и бисексуалните мъже.

Пропитото от хомофобия общество, което е директно отговорно за интернализирането на тази хомофобия от солидна част от гей/би младежите и мъжете в България е основна причина да има минимален диалог. Като резултат, напълно възможно е да има голямо количество случаи на сексуално насилие и изнасилване в общността. Съгласие се дава преди и по време на секс за каквато и да е интимност между мъже.

Насилие по време на секс и инфектиране с хепатит C, ХИВ и други

Даването на съгласие е обвързано и с предаването на инфекции като хепатит C, ХИВ и други по сексуален път. Под влиянието на психоактивни вещества, ти не само можеш да станеш жертва на насилие, но ти можеш да бъдеш заразен с разнообразие от инфекции. Следователно, какво е и какво не е даването на съгласие по време на интимност и/или секс?

Следните ситуации НЕ СА РАВНИ на съгласие за секс

  • произнасянето на „не“, но въпреки това той продължава
  • носенето на определени дрехи, флиртуването или целуването
  • някой, който е под законната възраст за съгласие
  • някой, който не може да направи избор, защото е под влиянието на наркотици или алкохол
  • натиск над някого да прави секс чрез манипулиране/сплашване
  • дадено съгласие за секс от минал път

Случи се прибързан секс, за който съжалявам

Това е перфектна възможност да отделиш време на себе си и да помислиш какво и защо не ти е харесало. Можеш дори да си запишеш нещата в детайли в личен тефтер. Това ще ти помогне да разбереш по-добре какво ти харесва, как и кога. Можеш да осъзнаеш, че с различни хора харесваш различни практики, че сексуалният/интимен акт зависи от това как се чувстваш с даден човек. Може да се случи и обратното – да разбереш, че харесваш само определени неща. Най-важното е да осъзнаеш, че е нужно винаги да комуникираш своите желания не само преди, но и по време на интимността с дадения човек. Запомни че винаги можеш да кажеш „спри“, както и „не“. Не си длъжен да правиш нищо, което не ти допада. Много често разбираш, че нещо не ти харесва в момента на неговото правене.

Предпазните мерки паднаха по време на секс

Ако това се е случило, до 72 часа най-късно след акта, можеш да започнеш прием на PEP срещу ХИВ. След като изминат 30 дни, можеш да се тестваш анонимно и безплатно за ХИВ и хепатит C тук.