Анален секс и хепатит C – какво трябва да знам като гей мъж?

0
1306
Анален секс и хепатит C
Анален секс и хепатит C

Понякога се говори по новините за хепатит C в наративната рамка на трансплантация на органи, кръвопреливане, непрофесионални медицински процедури преди 1992. Но за голямо съжаление, никога не се говори за анален секс и хепатит C.

Анален секс и хепатит C рядко присъстват в едно изречение

На какво се дължи това? Темата лесно може да навлезе в спекулации. Българското общество продължава да е изключително консервативно, когато става дума за сексуално здраве и сексуално образование. Ако добавим здравето на гей и бисексуални младежи и мъже, тогава нещата бързо могат да станат „недостъпни“ за съзнанието на политици, учители и дори лекари, както и други хора, които упражняват авторитет. Продължава да се наблюдава наратив, който казва на българския гей мъж, че никой не го дискриминира, но той трябва да е дискретно гей. Да не се показва публично. Да си стои в килера.

Хетеро-нормативното българско общество не иска да говори за анален секс и хепатит C

Първо и най-вече, обществото като цяло не говори за секс. Ако случайно се заговори за сексуални практики, тогава се говори за „полов живот“, „полови болести“, „интимен живот“ и др. Иначе казано, прави се всичко възможно да не се спомене думата „секс“. Щом употребата на „секс“ е плашеща, „анален секс“ или „анален секс и хепатит C” вероятно биха предизвиквали скандал.

Анален секс и хепатит C – защо е нужно да си направя изследвания?

Ако си попадал в ситуация на:

  • анален секс без употребата на кондом
  • груб анален секс, по време на който се е стигнало до разкървавяване
  • употреба на инжекционни наркотици по време на секс
  • употреба на наркотици, които се смъркат
  • секс партита, оргии, придружени от употреба на наркотични вещества, т. нар. chemsex

силно препоръчително е да се изследваш за хепатит C и ХИВ.

Къде мога да се тествам за хепатит C и ХИВ?

За да разбереш къде можеш да се тестваш безплатно за ХИВ, кликни ТУК. За да разбереш дали ти се полага безплатен тест за хепатит C, натисни ТУК.