Наркотици и хепатит C – как да се предпазя ако ползвам наркотици?

0
844
Наркотици и хепатит C
Наркотици и хепатит C

Темата „наркотици и хепатит C” носи сериозна стигма. Обществото изглежда продължава да е силно нетолерантно към хората, които имат зависимост към психоактивни вещества. Подобно на ХИВ, Хепатит C се предава чрез кръв. За разлика от ХИВ обаче, хепатит C е много по-устойчив извън тялото. Следователно, хепатит C е по-лесно предаваем по кръвен път.

Наркотици и хепатит C – инжектиране на наркотици

Един от лесните начини да се инфектираш с хепатит C е употребата на вече използвана игла. Като игла за инжектиране на хероин. Следователно, от изключително голямо значение е да се използват стерилни игли и други пособия, ако инжектираш наркотици. Хепатит C продължава да е силно разпространена инфекция сред хората, които ползват инжекционни наркотици.    

Смъркането на наркотици и хепатит C

Употребата на вече използвана сламка, банкнота или друго подобно пособие, увеличава рискът от предаване на хепатит C. Лигавицата на носа е лесно ранима при употребата на наркотици като кокаин. Следователно, ако се намираш в ситуация, в която осъзнаваш, че ще употребиш наркотик чрез смъркане през носа, направи всичко възможно да използваш пособие, което не е ползвано от никой друг.  

G, амфетамини и други наркотици и хепатит C

Това са психоактивните вещества, чиято употреба обикновено не е свързана с обмен на кръв. Но това не означава, че не те не могат да те поставят в ситуация на рисково поведение. Ситуация, в която можеш да бъдеш на крачка от заразяване с хепатит C. G (джи), амфетамините, както и много други наркотици силно разпускат задръжките и понякога водят до секс без никакви предпазни мерки. Това често се случва по време на гей оргии и chemsex партита – сценарии, при които хепатит C може да вземе участие.

Все още не си се тествал за хепатит C?

Можеш да го сториш веднага и на над 180 локации в България. Изследването и за ХИВ и за хепатит C е безплатно и анонимно. Избери си удобен за теб адрес от тук.