Казваме ЧАО на модел „горкият той“ в борбата с ХИВ/СПИН

0
791
ХИВ/СПИН
ХИВ/СПИН

Днес е Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Това е изключително важен ден поради много причини. Основна причина е почитане на милионите животи, които сме загубили заради СПИН през последните 40 години. Това са хората, които са видели най-ужасния период на ХИВ и СПИН. На тях директно им е казвано „ще умреш“. Техните истории са изключително тъжни. Животите им са приключили твърде рано. Милиони гей/би мъже по света вероятно са умрели сами.

Само ако познаваме историята, ще можем да изковем подходящо бъдеще

Историята на ХИВ/СПИН е уникална. Дискриминацията и щамповането на инфекцията като „гей рак“ са показни за обществената и институционализирана хомофобия в т.нар. страни от първия свят. Нежеланието на Рейгън администрацията в САЩ да инвестира нужните ресурси в научни изследвания на вируса са основна причина битката срещу ХИВ/СПИН да се забави с години. Ако сравним този факт с бързата реакция срещу COVID-19, трябва да сме доста ядосани. 

Хората, живеещи с ХИВ искат разбиране, а не съжаление

2021-ва година обаче няма нищо общо с 80-те и 90-те години на 20-ти век и дори с 00-те години на 21-ви век. Днес, 16 май 2021, в България са налични всички препоръчителни ХИВ терапии. Медикаментите са напълно безплатни за всички, включително за хората, които нямат здравни осигуровки. Медии, институции и неправителствени организации, за съжаление, предимно се фокусират върху жертвения и съжалителния фактор, когато говорят за ХИВ и СПИН. По медиите рядко се отбелязва, че човек, който живее с ХИВ и се придържа към своята терапия, никога няма да има СПИН. Живеем в България, в която ХИВ и СПИН вече не е нужно да присъстват в едно и също изречение.

Самосъжалението е вредно за хората, живеещи с ХИВ

Съжалителната, жертвената, „горкият той“ нагласа играе изключително вредна роля в живота на хората, които живеят с ХИВ. Това е капан на самосъжаление, в който много ХИВ-позитивни твърде лесно попадат. Нека бъде ясно, ако ти живееш с ХИВ, приемаш своята терапия и регулярно отчиташ неоткриваем вирусен товар на всеки 6 месеца, ти си здрав. В твоето тяло няма репликация на ХИВ, стига да продължиш да се придържаш към лечението. Жертвеният фактор е сериозна бариера и за онези гей/би мъже, които искат да се тестват за ХИВ или просто да научат повече за вируса.

Не знаеш своя ХИВ статус?

Направи услуга най-вече на себе си. Тествай се анонимно и безплатно за ХИВ на удобен за теб адрес, кликни ТУК.  Инициативата е възможна благодарение на грант от Gilead Sciences Europe Ltd., програма LABS toward #HIVplanZERO.