Положителен хепатит C резултат. Сега какво да правя?

0
1073
Положителен хепатит
Положителен хепатит

Ако имаш положителен хепатит C резултат, трябва да разбереш какъв тест е бил осъществен. Най-често правените тестове за хепатит C са тези за наличие на антитела на вируса. Тези тестове предимно се изписват като „anti-HCV”. По-високият клас диагностика са PCR тестовете. Те са изключително скъпи, обикновено на цена над 100 лв. PCR тест за хепатит C директно измерва наличието и количеството на хепатит C в кръвта.

Положителен хепатит C резултат за антитела

Положителен anti-HCV тест не е задължително равен на наличие на хепатит C в организма. Причините може да са няколко. По данни на Световната здравна организация, около 30% от заразените лица спонтанно изчистват вируса в рамките на 6 месеца от инфектирането, без никакво лечение. Тоест, тези хора вече не са заразени с хепатит C. Почти сигурно е, че тези лица винаги ще имат антитела на хепатит C. Единствено PCR тест може финално да определи дали те имат само антитела или обратното, наличие на вирус.   

Излекуваните от хепатит C

На второ място, хората, които са излекувани от хепатит C също ще имат антитела пожизнено. Следователно, при тях тестът за антитела отново е безсмислен. Веднъж излекувани от вируса, пациентите трябва да се тестват само с PCR. Това е единственият тест, който ще може да докаже дали лечението е било успешно. Ако имаш вече налични антитела, PCR е единственият тест, който може да засече потенциална нова инфекция с хепатит C.

Наличието на антитела на хепатит C не е равно на имунитет

Почти всеки човек, който е заразен с хепатит А развива доживотен имунитет срещу вируса. Това обаче не е случаят с хепатит C. И хората, чиято имунна система е успяла да изчисти вируса без лекарства, както и хората, които са излекувани благодарение на лекарства, винаги могат да бъдат заразени отново. Наличието на антитела за хепатит C няма нищо общо с имунитет срещу хепатит C. Хората, които вече имат антитела, но смятат, че може да са заразени отново, трябва да си направят PCR.   

Имаш положителен хепатит C резултат?  

Свържи се с нас, като кликнеш ТУК.  

Ако все още не знаеш своя хепатит C статус, можеш да се тестваш безплатно и анонимно на всеки адрес от картата в ТОЗИ ЛИНК.