Хепатит C ПРАЙД – секс, права, гей мъжете и какво се промени?

0
621
хепатит C ПРАЙД
хепатит C ПРАЙД

Юни е световният Прайд месец. Прайд е уникален международен феномен за човешки права. По-конкретно, движение за видимост и за правата на лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и други хора. Движението е ежегодно напомняне, че повечето държави по света все още не се предоставили на всички свои граждани базовото право да се омъжиш за човека, който обичаш. Иначе, какво изобщо е хепатит C ПРАЙД?

Хепатит C ПРАЙД – ами здравето в гей общността?

Брачното равноправие е нещо, което е нужно да се случи сега и веднага. Друга област, която е тотално загърбена от властите е сексуалното здраве и особено здравето на гей/би младежите и мъжете. Освен ХИВ, друга инфекция, която диспропорционално афектира здравето на хомосексуалните и бисексуалните мъже е хепатит C. Вече има данни, че вирусът може да се предаде и чрез анален секс без предпазни мерки. От 2016-та година в България е наличен окончателен лек за хепатит C. Терапията е напълно безплатна чрез НЗОК, пие се между два и три месеца, и е успешна в над 95% от случаите.  

В България липсва мащабен хепатит C скрининг с изключение на програма АЙВЪР

В началото на 2021 Министерството на здравеопазването прие Национална програма за хепатит. Хипотетичната работа по тази програма е започнала в далечната 2012-та година. Интересно е да видим кога тази официално приета стратегия реално ще започне да работи. Дотогава България разполага само с програма АЙВЪР, която се извършва във всички РАМУС лаборатории и манипулационни в страната. Програма АЙВЪР се отличава със своята невиждана досега мащабност. До този момент в историята на България никога не е имало над 180 адреса, във всички краища на страната, където можеш да се тестваш безплатно и анонимно за хепатит C и ХИВ.  

Хепатит C ПРАЙД – вирусите са просто инфекции

Хепатит C е просто един вирус, за който вече има лек. Не е нужно тази инфекция да бъде драматизирана нито от медиите, нито от ЛГБТ+ общността. Инфекцията заслужава постоянен фокус, защото само така ще успеем да се преборим с нея. Но инфекцията в никакъв случай не бива да бъде обвързана със стигма, съжаление, или самосъжаление. Тествай се безплатно и анонимно за хепатит C като си харесаш удобен за теб адрес от ТУК.