Хепатит C и транс жените – важно ново проучване

0
642
хепатит C и транс жените
хепатит C и транс жените

Колко често се говори за хепатит C и транс жените? По данни на POZ, наличието на антитела срещу хепатит С сред транс жените е девет пъти по-високо сравнено с общото население в Сан Франциско. По-напредналата възраст и употребата на инжекционни наркотици значително повишават вероятността от положителни тестове за хепатит С.

Хепатит C и транс жените – наркотици, бездомност, лишаване от свобода

Между 2011 и 2016 г. случаите на хепатит С се увеличават в САЩ, засягайки до голяма степен хората, които инжектират наркотици, тези, които са лишени от свобода, бездомните и други маргинализирани групи. Транс жените често се намират в обстоятелства, които повишават риска от заразяване с ХИВ или хепатит С, като лишаване от свобода или бездомност. Въз основа на предишни проучвания, почти половината от бездомното население в Сан Франциско е имало хепатит С. Проучване от 2016 г. съобщава, че близо една четвърт от транс жените в Сан Франциско са тествали положително за антитела срещу хепатит С (HCV). Това показва, че в даден момент, те са се срещали с вируса. Целта на проучването е да се разбере честотата на наличие на антителата срещу хепатит С, репликация на хепатит C в кръвта и рисковите фактори за вирусна инфекция при разнообразна група транс жени в Сан Франциско.

Хепатит C и транс жените – данните от проучването

Учените работят с 201 транс жени между юни 2019 г. и февруари 2020 г. Като 48 (24%) от тях са тествали положително за антитела срещу хепатит С. Докато 12 (6%) имат откриваем вирус в кръвта. По-голямата част са цветнокожи транс жени; 18% са бели. Наличието на антитела срещу вируса е най-високо сред жените на възраст от поне 50 години (43%). Те са следвани от жени между 40 и 49 години (19%) и тези между 30 и 39 години (10%). Няма положителни резултати при жени между 18 и 29. Много повече транс жени, които ползват или са ползвали инжекционно наркотици са тествали положително за антитела срещу хепатит С (60 %) в сравнение с тези, които не са използвали инжекционни наркотици (8%). Около 37% от участниците, живеещи с ХИВ, отчитат антитела за хепатит С, в сравнение с 15% от ХИВ-негативните жени.

Хепатит C и транс жените – къде мога да се тествам?

Можеш да се изследваш за хепатит C напълно безплатно и анонимно на над 180 адреса в България. Кликни ТУК за да си харесаш адрес.