ХИВ и хепатит C – как премина първата половина на 2021?

0
533
ХИВ и хепатит C
ХИВ и хепатит C

Програма АЙВЪР за изследване на ХИВ и хепатит C е най-мащабната скринингова кампания за двете инфекции в историята на България. Тестването е безплатно и анонимно и се осъществява във всичките над 180 адреса на лаборатория РАМУС в страната.  

Тестване за ХИВ и хепатит C без натрапчиви въпроси

Освен чрез своята мащабност, програмата е уникална, защото предлага реално нископрагово тестване за ХИВ и хепатит C. За разлика от всички останали инициативи по изследване на ХИВ в страната досега, програма АЙВЪР не е обвързана с натрапчиви лични въпроси. Пример за такива: „каква е твоята сексуална ориентация?“; „защо се тестваш?“; „какъв секс си правил?“; „използвал ли си предпазни мерки?“ и др. Всички тези въпроси, освен изключително неприятни, са неотменна част от изследването за ХИВ с бързи тестове (кръвни или орални). Партньорството между фондация АЙВЪР и лаборатория РАМУС спестява тези питанки на хората, които искат да разберат своя ХИВ и хепатит C статус.   

Хепатит C  през първите шест месеца на 2021

Осъществени са 2160 хепатит C теста, като 83 са положителни. Тоест, 3.8% от направените тестове за периода 01.01.21 – 30.06.21 са позитивни. Хората с положителни резултати за антитела на хепатит C са насочени за потвърждаване на резултата с PCR. Лицата с положителен PCR са упътени към започване на терапията, която окончателно изчиства вируса от тялото. Отчетени са положителни резултати за антитела на хепатит C в 18 от 28-те области на България. Лекът за хепатит C се приема между два и три месеца и е безплатен за всички граждани чрез НЗОК.   

ХИВ инфекция през първата половина на 2021

Направените ХИВ тестове са 2160 като 15 от тях са положителни. Прави силно впечатление фактът, че и 15-те позитивни случаи са при мъже. Друг интересен факт е, че са отчетени положителни резултати в шест различни области на България. Два от позитивните тестове са в малки градове, които не са областни и в които няма офис на Регионална здравна инспекция (РЗИ). Хората с положителни резултати са насочени към потвърждаване на статуса и започване на антиретровирусна терапия (АРТ). Терапията е безплатна за всички, поддържа инфекцията на неоткриваемо ниво и предоставя дълъг и продуктивен живот на хората, които живеят с ХИВ.

Все още не си се тествал за ХИВ и хепатит C?

Направи го още днес. Безплатно и анонимно е. Харесай си удобен за теб адрес, като кликнеш ТУК.