Лято без хепатит C – какво е нужно да направя?

0
666
Без хепатит
Без хепатит

Хепатит C е смъртоносна инфекция, за която в България има окончателен лек от 2016-та година насам. Считайки тези факти, желателно е да създадем общност без хепатит C. Това е особено важно днес и сега, защото лятото е в своя разгар. Следващите няколко месеца голям брой хора ще правят много повече секс, с различни партньори и на различни места по света. Как да се предпазя от хепатит C?

Употреба на кондом и лубрикант

Вирусът на хепатит C може да се предава чрез анален секс без кондом. Това е особено релевантно, ако сексът е по-груб и се стигне до разкървавяване на ануса или пениса. Следователно, най-добра практика за по-безопасен секс е класическата практика на употреба на кондом и лубрикант при анален секс.

Инжектираш или смъркаш наркотици?

Идеалният вариант е да не употребяваш психоактивни вещества, които се инжектират венозно или смъркат. Ако обаче употребяваш такива, направи сметка винаги да използваш чисти игли, спринцовки, сламки. Хепатит C се предава изключително лесно при употреба на вече използвани пособия за инжектиране на наркотици.

Практикуваш фистинг и/или групов секс?

Хепатит C издържа на кислород много по-дълго от ХИВ. Следователно, груповите забавления са идеална среда, при която може да се предаде хепатит C. Ако практикуваш групов секс, направи сметка кондомът да се сменя с всяка смяна на партньор. Не употребявай секс играчки или лубрикант, които вече са били ползвани. Използвай латексови ръкавици за фистинг.

Без хепатит C при „Какъв е твоят хепатит C статус“?

Това е въпрос, който можеш да зададеш на своя сексуален партньор. Също така, това е въпрос, който можеш да зададеш и на себе си. Ще създадем общност без хепатит C само когато всеки човек се е тествал за инфекцията. Нежеланието за изследване на хепатит C е нелогично, считайки факта, че за вируса вече има окончателен лек и той е безплатен чрез НЗОК.

Все още не си се тествал за хепатит C?

Можеш да се изследваш анонимно и безплатно в над повече от 180 адреса в страната. За да си избереш удобен за теб адрес, кликни ТУК.