Тест за хепатит и ХИВ в лаборатория – защо това е по-добрата опция?

0
867
Тест за хепатит и ХИВ
Тест за хепатит и ХИВ

При тест за хепатит и ХИВ случайно да ти е направило впечатление, че т. нар. нископрагови места за безплатно и анонимно изследване не са съвсем нископрагови? Или по-скоро, че се е случвало да ти се задават доста лични и натрапчиви въпроси? „Ползваш ли наркотици?“; „Защо се тестваш?“; „Какъв секс си правил?“. Реално погледнато, тестването в т. нар. „общности центрове“ отнема много от твоята конфиденциалност.

Лабораториите са драматично по-конфиденциални от т. нар. „общностни центрове“

Тестването за ХИВ, хепатит и други сексуално предавани инфекции (СПИ) в така наречените „общности центрове“ директно разкрива твоята цел за посещение на съответното място. Повече от ясно е, че ти и всеки друг на опашка или в чакалня на място, което се занимава само със сексуално здраве, е там единствено и само с цел сексуално предавани инфекции. Такова отнемане на конфиденциалност относно целта на посещение не се случва в лабораториите. Причината е ясна като бял ден – в лабораториите се осъществяват стотици изследвания, които нямат нищо общо с хепатит или ХИВ. С други думи, когато си на опашка или в чакалня в лаборатория, никой не може да знае защо си там и за какво ще се изследваш.

При тест за хепатит и ХИВ в лаборатория, никой няма да те пита „защо се тестваш?“

Стандартната практика при безплатното и анонимно тестване за хепатит C, ХИВ и други сексуално предавани инфекции е събирането на епидемиология. Какво ще рече това? Специализираното място, което се занимава само със сексуално здраве отбелязва не само твоя пол и възраст. Техните статистики често трябва да задоволят следните въпроси:

  • „Каква е твоята сексуална ориентация?“
  • „Каква е причината за тестването?“
  • други подобни

Това, разбира се, са изключително натрапчиви въпроси относно доста лични теми. При тест за хепатит и ХИВ в лаборатория, никой няма да ти задава такива въпроси.

Ненатрапчив, безплатен и анонимен тест за хепатит и ХИВ

Считайки всичко казано по-горе, важно е да се отбележи, че можеш да се изследваш в реално ненатрапчиви условия навсякъде в страната. По програма АЙВЪР в лаборатории РАМУС имаш шанса да разбереш своя ХИВ и хепатит C статус на удобен за теб адрес. Харесай си място, което ти върши работа, като кликнеш ТУК.