ХИВ и хепатит C | храня се правилно и спортувам, защо се заразих?

0
668
ХИВ и хепатит
ХИВ и хепатит

ХИВ и хепатит C не се интересуват от това, дали се храниш правилно или спортуваш. Инфектирането с тези два вируса единствено зависи от това, дали използваш предпазни средства по време на ситуациите, в които те могат да се предадат.

Храня се правилно, защо се заразих?

Първо и най-вече, т. нар. био (органична) храна или не-ГМО храна по никакъв начин не отстъпва на конвенционално произведената храна. На второ място, правилното или неправилното хранене е независимо от заразяването с ХИВ и хепатит C. Дадените вируси се предават при благоприятна за това ситуация. Но тази ситуация няма нищо общо с нашумелите тенденции по т. нар „правилно хранене“. Инфектирането (заразяването) с ХИВ и хепатит C по никакъв начин не зависи от това как или с какво се храниш.

Ходя на фитнес, защо се заразих?

Същият сценарии – ходенето на фитнес или практикуването на какъвто и да е спорт не намалява шанса от заразяване с инфекциозни заболявания като ХИВ или хепатит C. Ходиш регулярно на фитнес и си изградил страхотно тяло? Практикуваш джогинг и тичане в маратони? Ходиш на курсове по йога и медитация? Всичко това е чудесно, но ако правиш анален секс без предпазни мерки, твоето фитнес тяло няма да те защити от заразяване с ХИВ и хепатит C.

Човекът, който не ходи на фитнес и не се храни правилно

Нека поговорим и за човека, който нито спортува, нито се храни правилно, но ползва предпазни средства по време на секс/ употреба на наркотици. Този човек е изложен на редица рискови фактори, като затлъстяване, развиване на определен тип диабет, проблем с костите и други. Това, на което този нездравословно водещ живота си човек не е изложен, е заразяване с ХИВ и хепатит C. Единствено и само защото той използва защитни средства в ситуациите, в които тези два вируса се предават.

Как мога да разбера, дали съм инфектиран с ХИВ и хепатит C?

Единствено тестовете за ХИВ и хепатит C могат да определят твоя статус. Тествай се безплатно и анонимно на удобно за теб място, като си харесаш адрес от ТУК.