Етапите на хепатит С – какво се случва след заразяване? (ВИДЕО)

0
834
Етапите на хепатит C
Етапите на хепатит C

Редовно говорим за хепатит, но реално, какви са етапите на хепатит C след инфектиране с вируса? Хепатит С е животозастрашаваща вирусна инфекция, която засяга хората по различни начини и има няколко ключови фази.

Инкубационен период

Директно след инфектиране с вируса, първият от етапите на хепатит C е инкубационният период. Това е времето между първичното излагане на инфекцията до началото на заболяването. Този етап може да продължи от 14 до 80 дни, но средната продължителност е 45 дни.

Остра фаза на хепатит С

Това е краткотрайно заболяване, което протича през първите шест месеца след проникването на вируса в човешкото тяло. В този времеви диапазон повечето хора е напълно възможно да не усетят никакви симптоми. По време на или след приключването на този етап, имунната система на някои хора напълно ще изчисти вируса от тялото. Повечето хора, обаче, няма да имат този късмет.

Хроничен хепатит С

При множеството от хората, които са заразени с хепатит C, заболяването преминава в дълготраен стадий, който трае повече от шест месеца. Това се нарича хронична инфекция с хепатит С и може да доведе до сериозни здравословни проблеми като цироза, рак на черния дроб и смърт. При хроничната фаза липсата на каквито и да е симптоми може да протече с десетилетия. Именно заради това, хепатит C често е наричан „тих убиец“.

Цироза

Цирозата е заболяване, което води до възпаление на черния дроб. С течение на времето, този вреден процес заличава здравите чернодробни клетки в твоето тяло. Обикновено отнема около 20 или 30 години, за да се достигне до цироза, макар че може да стане и по-бързо, ако консумираш алкохол или живееш с ХИВ.

Етапите на хепатит C – рак на черния дроб

Цирозата увеличава риска от развиване на рак на черния дроб. В самото начало ракът на черния дроб също може да не демонстрира никакви симптоми.

Не губи време, тествай се за хепатит C още днес

За хепатит C вече има окончателен лек! Можеш да се изследваш анонимно и безплатно за хепатит C навсякъде в България. Харесай си адрес, като кликнеш ТУК.